Повечето са свързани с изискване за доплащания за различни медицински услуги

Болници са хванати в хиляди нарушения. Повечето са свързани с изискване за доплащания за различни медицински услуги. Това са изводите, след проверка на прокуратурата.

Проверявани са както болници, така и зъболекари. Лечебните заведения са искали неправомерно потребителска такса. Има нарушения и при предписване на лекарства, както и деклариране на апаратура.

Докога пациентите ще доплащат в болниците?

След проверката е прекратен договор с фонда на зъболекар в района на Велико Търново. Причината е, че е получил пари от Касата за лечение, което не е направил.

В района на Пазарджик пък е взета такса за избор на лекарски екип от спешен пациент.

Санкциите за тези нарушения са за над 500 000 лева. Нарушителите трябва да върнат и над 700 000 лева, защото са неоснователно получени.

Преди месеци Крум Иванов се подлага на операция на бъбреците. Разказва, че си доплатил за операцията, за престоя в болницата и дори не бил предупреден за това.

„Проверката на прокуратурата е за услуги, за които болниците са получили пари от Здравната каса. Въпреки това са взели допълнително и от пациентите. Според специалист по медицинско право не е трябвало да се стига до намеса на прокуратурата”, заяви Иванов.

„Това е една много закъсняла проверка и тези нарушения са могли да бъдат открити, ако касата упражняваше ефективен контрол върху публичните средства, с които разполага”, каза Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

От фонда отказаха да отговарят на допълнители въпроси. Съобщават само писмено, че осъществяват непрекъснат контрол върху договорите си с лечебните заведения и върху правата на здравноосигурените. От прокуратурата посочват, че заради нарушенията са наложили общо 100 хиляди лева санкции.

„На фона на близо четири хиляди и кусур нарушения, толкова санкции, те не са пропорционални на това, което се случва”, заяви Петрова.

Прокурорите твърдят, че ще наложат санкции за още над 400 хиляди лева. Както и че ще се прекратяват договори на болници.

„Основният проблем на касата е, че първо безкритично сключва договори с изпълнители. Ние в България, ако толкова нямаше пари в тази Здравна каса, нямаше да имаме близо 400 болници”, каза още Петрова.

Отделно от санкциите Здравната каса щяла да си търси над 700 хиляди лева, които лекуващите са получили от фонда неоснователно. Според информация на NOVA около 400 хиляди лева от тях са само от една болница.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.