Потърпевшите искат агресивното куче да бъде отнето, а стопаните да бъдат санкционирани

Питбул смъртоносно нахапа пинчер. Инцидентът стана причина цял софийски квартал да се обедини в желанието си кучето да бъде отнето, а стопаните да бъдат санкционирани.

Стопанинът на пинчерите Роби и Томи ги извел на разходка следобед. Томи бил на каишка, докато Роби - не.

Костадинка била на мястото на инцидента. Видяла, че питбулът е без повод и намордник.

"Чухме звуци, че има напрежение. Когато стигнахме дотам, аз видях мъжа, просто беше се навел, вдигна и мина покрай мен, държеше кучето и кръвта капеше по него", разказва  Костадинка Миладинова. Веднага познала питбула. Преди три години нападнал и нейното куче.

Защо се стигна до инцидент с питбул, при който пострадаха няколко души?

Преди месеци инцидент с друго нападнато куче, завършва фатално. При двата фатални инцидента, питбулът бил на разходка с Иван - бащата на собственика на кучето. Срещаме го във входа на блока му, отказва коментар. Собственикът на животното твърди, че кучето е послушно.

По принцип не било агресивно, но сега питбулът бил провокиран. "Другите две кучета са били без каишка и са нападнали моето, което се води с повод и намордник на обществено място, а в гората се маха намордника, когато е жега и се води на каишка", каза още собственикът на кучето Крум Приболски.

Питбул нападна жена в Монтанско

Сигнали за агресивното куче са подавани, а след поредния инцидент -  и потърпевши, и живеещи в квартала се притесняват от питбула. Те правят подписка, с която искат стопаните да бъдат глобени, а кучето да им бъде отнето.

Междувременно на Роби вече е направена аутопсия. Смъртта е настъпила по мъчителен начин.  Белезите са предизвикани от ухапване от куче. "Такива агресивни  животни трябва да са с повод и намордник", смята Нина Маринова.

През юли на първо четене бяха приети промени, според които се забранява разхождането без повод и намордник на кучета над 5 килограма. За нарушителите глобата е 300 лв., а за извеждането на агресивни кучета без повод и намордник - 1000 лв.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.