Експериментът е въведен от новата учебна година

Велинградско училище приложи похват, взаимстван от Съединените щати за борба с агресията в клас. Експериментът е въведен от новата учебна година. На него се подлага всяко дете, което влиза в класната стая.

Всяка сутрин учителите от Иновативната гимназия“Кирил и Методий“ във Велинград посрещат на вратата на класната стая учениците. Без да посочат и изпълнят едни от четирите изобразени жестове на тялото за борба с вербалната и физическа агресия,  децата не могат да седнат на чиновете.

„Идеята на това посрещане е да се стопи агресията. Да бъдем по-толерантни и да бъдем по-добри приятели”, споделя Виолета Наумова- начален учител в СУ“Св.Св. Кирил и Методий“- Велинград.

По-големите ученици приемат метода като терапия срещу стресовите ситуации и снемане на излишното напрежение. Освен за туширане на конфликти, методът им помага и за по-добрата комуникация помежду им.

Изучаването на музикален инструмент подобрява успеха в училище

„Когато има такъв жест някак си сгрява отношенията между хората, макар и да сме се скарали предишния ден, това е вид събирателство”, споделя Атанас Мурдин – ученик в 8 клас.

Всъщност американският модел за приятелство директорката на гимназята взаимствала от интернет и решила да го приложи като метод за овладяване на омрвазата и агресията, които все повече превземат българското училище.

Четенето става "cool", когато библиотеката не е "old school"

„Тази идея е свързана не само с агресията, но тя е свързана и с вида общуване, което напоследък малко липсва между учениците. Общуването им по-скоро е в  социалните мрежи и в интернет пространството, а не на живо. Така че един такъв момент на общуване помежду си в една такава непринудена обстановка, мисля, че добре би се отразило на тяхното поведение. Дори, когато са след конфликт. Дори и да си имали проблем по време на обучението в класната стая, едно такова общуване би подобрило тяхното взаимоотношение”, посочи Ани Василева- директор на СУ“Св.Св. Кирил и Методий“- Велинград.

Тома Чонков от 6-години е учител по физическо възпитание. Твърди, че досега не е ставал обект на агресия. Смята обаче, че има и други  ефективни мерки за превенция.

„Мисля, че спортът, музиката, рисуването. Всеки един предмет, който те ангажира повече, повече ще помогне за спиране на агресията. Когато децата не бездействат, тогава се случват нещата. Ние също сме имали холивудски филми с доста екшън, но сме чели книги например като „Тимур и неговата команда“, където там се говори как хората помагат на по-възрастните хора, на по-слабите”, обясни Тома Чонков – учител по физическо възпитание

Засега по американския метод срещу агресията се възпитават 760 деца. Промяната в поведението им е осезаема, отбелязват родителите.

Амбицията на велинградската гимназия е да превърне американския метод в традиция не само за тях, но и за всички училища в страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.