Писателят и поет почина на 84-годишна възраст

На 84 години ни напусна писателят и поет Любомир Левчев. Той е автор на над 30 стихосбирки, три романа и сценарии за филми. Книгите му са преведени в 36 страни. Приживе Левчев беше страстен деятел на културата и изкуството.

„Аз имам чувството, че винаги съм живял в две времена. В минало или в бъдеще и почти никога не съм живял в настояще време. Но настоящето винаги се е занимавало с мен”, казваше Левчев.

В последните години от живота си поетът обясняваше, че вече живее най-вече в утрешния ден.

„Аз съм там, където няма да бъда – в бъдещето. Мислите ми, чувствата ми, страстите ми са в бъдещето. Бъдещето е една тревога за мен. Светът, в който живеем, е тревожен”, допълва писателят.

Мъдри думи и тежки времена – баща и син Левчеви

В миналото Левчев печели десетки международни литературни награди, сред които Златен медал за поезия на Френската академия, световната награда за мистична поезия и голямата награда на института „Александър Пушкин”. Носител е на орден „Стара планина” и на званието Рицар на поезията. В началото на 80-те е председател на Съюза на българските писатели. Колегата му по перо и издател на последната му книга  - Божана Апостолова, споделя, че до последния си дъх Левчев е помагал на млади таланти.

„Искаше да има книга „В невидимата кула” - това са последните му стари и нови най-добри любовни стихотворения. Той ми звънна и си помислих, че е във връзка с книгата, но той ми казва: „Божана, открих една много добра поетеса, да вземеш да я издадеш, да ти я изпратя. Не знам какво губи семейството му, но българите, българският народ губят един огромен поет. Той е велик, може би най-големият поет на България”, сподели Божана Апостолова.

Стиховете на Левчев са обезсмъртени и в музиката. Една от най-обичаните от поколения българи песни по негов текст е „Да те жадувам” на група „Сигнал”.

Вижте интервюто на Мария Йотова с баща и син Левчеви, дадено през 2016 г. В него те разказват за времето, в което политиката ги е разделила. Един от най-големите ни поети говори тогава и за други болезнени раздели от миналото си.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Любомир Левчев.

Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.