Родителите на потърпевшото момче не одобряват 2-годишната условна присъда на нападателя му

Условна присъда след опит за убийство. 16-годишният  Даниал Берквейди, който преди малко повече от година наръга свой съученик получи 2 години лишаване от свобода, но условно. Инцидентът стана на 26 юли 2018 година след спор между двете момчета. Малко след нападението във Facebook се появи клипче, на което Даниaл обяснява как е намушкал жертвата.

„В училище винаги има търкания между децата, но хората трябва да ги възпитават. Търканията бяха туширани в училище, но Кристиян получи заплашително писмо от нападателя, дори да не е комуникирал с него”, каза пред камерата на „Здравей, България” бащата на наръганото момче – Кристиян Димитров. Той допълни, че синът му множество наранявания - белези на врата, китката и корема.

Условна присъда за тийнейджър, намушкал с нож свой съученик

По думите му Кристиян ще живее с психическа травма за цял живот. „Не знаем дали това нараняване на панкреаса няма да има отражение за в бъдеще, а е едва 17-годишен. От медиите разбираме за присъдата”, каза още бащата на потърпевшото момче.

Адвокатът Георги Тодоров обясни, че родителите не са доволни от присъдата. „Доколкото разбрахме от медиите тя е 2 години лишаване от свободата, която беше отложена за срок от 3, т.е., условно. Родителите не бяха допуснати да участват в процеса, а делото се разгледа при закрити врати. Нямахме никакво участие”, заяви Тодоров.

Според адвоката протестът е единственият шанс за справедливост. „Прокуроrът може да подаде протест, който да изпрати делото в следващата инстанция. Ние сме лишени от възможността да подадем жалба”, обясни той. Родителите на пострадалото момче обаче смята, че условната присъдата не е присъда. „Тя трябва да е адекватна, за да се разбере детето, че има наказуемост. Не сме получили извинения от Даниал. Явно той чувства, че всичко е наред. Знаем, че родителите са му иранци с бизнес в България”, завърши Тодоров.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.