Министрите по европейските въпроси на страните членки не постигнаха съгласие

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заминава за Брюксел в последен опит да издейства дата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Министрите по европейските въпроси на страните членки отново не успяха да постигнат съгласие за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

Франция, Холандия и Дания блокираха решението, тъй като имат опасения за реформите в двете балканските държави. В четвъртък и петък в Брюксел ще се проведе европейска среща на върха, като основните теми ще бъдат Brexit и перспективата за членство на Скопие и Тирана. Блокираното от Париж разширяване ще бъде и сред темите, които Ангела Меркел и Еманюел Макрон ще обсъдят днес на общо заседание на правителствата на франция и германия във френския град Тулуза.

ОФИЦИАЛНО: България подкрепя членството на Македония под условие (ОБЗОР)

"За пореден път това е момент, с който не можем да се гордеем. Няма съмнение, че всяко следващо отлагане ще навреди на доверието към нас в Западните Балкани. Говорим, че трябва да се погрижим за вътрешния ни двор и ако не сме способни да го направим в така да се каже нашата територия, тогава се питам, как ще бъдем успешни извън нея? Не трябва да се изненадваме, ако други сили започнат да играят важна роля в региона", каза еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Заев: В интерес на България е да сме членка на НАТО и да влезем в ЕС

"Първото нещо е да обсъдим какво трябва да реформира Европа във визията си за разширяване. Безкрайното отваряне и затваряне на преговорни глави не отговаря на желанието на гражданите в преговарящите страни. В много от страните, които договориха присъединяване, видяхме продължаване на мигрантски потоци, както това стана в България, Хърватия и Румъния. Въпросът сега е дали процесът е ефикасен? За нас отговорът не е положителен", каза още министърът по европейските въпроси на Франция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.