Испанската футболна лига ще се опита да премести дербито в Мадрид

Испанската футболна лига (Ла Лига) поиска от местната федерация да премести Ел Класико между "Барселона" и "Реал Мадрид" в Мадрид заради протестите и политическото напрежение в Каталуния, съобщава БГНЕС.

Протести в Барселона за независимостта на Каталуния (ВИДЕО+СНИМКИ)

В понеделник девет каталунски сепаритисти бяха осъдени между 9 и 13 години зад решетките за ролята им в незаконен референдум и последвалият неуспешен опит за независимост, което доведе до протести и сблъсъци в региона. 

Двубоят между "Барселона" и "Реал Мадрид" трябва да се проведе по график в събота на 26 октомври на стадион „Камп Ноу“. Въпреки това, Испанската футболна лига ще се опита да премести сблъсъка в столицата заради напрежението в автономната провинция.

Барселона от години се асоциира с каталунската независимост, с цветовете на Сениера, каталунският флаг, включван често в емблемата на клуба. Междувременно, няколко сегашни и бивши играчи обявиха подкрепата си, като сред тях бяха Жерар Пике и Пеп Гуардиола. От „блаугранас“ пуснаха официално изявление в подкрепа на осъдените каталунски сепаритисти.

Хиляди на марш в Барселона срещу независимостта на Каталуния (СНИМКИ)

"Реал Мадрид" пък се свързва с другия край на испанския политически спектър, като диктаторът Франко искаше да се асоциира с клуба по време на успешния им период в европейския футбол през 50-те години на миналия век. По време на гражданската война в Испания, войската на Франко арестува тогавашния президент на Барселона Хосеп Суньол. Вторият мач между двата гранда на „Сантяго Бернабеу“ е насрочен за март догодина. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.