Двубоят беше прекъснат два пъти заради расистки скандирания

Продължава отзвукът след белязаната със скандали европейска квалификация между България и Англия. От Брюксел премиерът Борисов беше категоричен, че това ръководство на БФС няма подкрепа от страна на кабинета. Днес пък беше повдигнато и едно обвинение за хулиганство.  Полицията продължава да издирва още няколко от феновете, които са  показали неприлични жестове и издавали животински звуци по време на двубоя.

18-годишният рецидивист Цветан Гечев е обвинен за хулиганска проява с особен цинизъм по време на мача България - Англия. Младежът има предходна  условна присъда за нанасяне на средна телесна повреда. „Гечев е показвал среден пръст, показвал е нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка. Тези дейстеия са накарали наблюдаващият прокурор да съгласува обвинение именно по този текст от Наказателния кодекс”, обясни Невена Зартова, говорител на Софийска районна прокуратура.

Задържаните заради скандала на мача България-Англия вече са 7

Други осем души са с наложени административни глоби по Закона за противообществени прояви по време на спортни мероприятия. Полицията издирва още шестима души, за които смята, че са се държали агресивно и вулгарно по време на дербито. А в Брюксел премиерът Бойко Борисов одобри действията на полицията и задочно отговори на президента Румен Радев, който обвини правителството, че се меси във футбола.  „Това, че президентът защитава Борислав Михайлов. И аз мога да кажа "Какъвто президентът на Съюза, такъв и президентът на държавата". Ако искат да му вземат оставката, ако искат да не му я взимат. Ние няма да работим с него. Това съм казал. Ако искат, да си го държат още 100 години”, коментира премиерът.

Утре на извънреден Изпълком, Българският футболен съюз ще обсъди оставката на Борислав Михайлов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.