В Индонезия храната си е истинско изживяване, а най-смелите са готови да я опитат

Кухнята в Индонезия е забележително разнообразна. Тя е смесица от силни аромати, екзотични вкусове и много люто. От черни яйца, през риба-кутия, печени плъхове и прилепи от остров Сулавеси, та чак до змийски шишчета. В Индонезия храната е цяло изживяване, а най-смелите са готови да я опитат.

На улицата може да опитате нещо като чеснова питка, само че в нея слагат ориз и яйца.

Страните с най-вкусната улична храна (ГАЛЕРИЯ)

В нагорещения тиган се ражда така наречената „индонезийска пица”. Или поне така я наричат туристите, след като я опитат. „Това е традиционна храна от Джакарта. Казва се Керак Телор. Оризът се запържва на огъня. Смесва го с пържен лук и чесън, както и кокос. Добавя се патешко или кокоше яйце", казва Ерангга Раджа.

Пържено, варено, задушено - почти е невъзможно да се разбере какво точно човек опитва, но пък изненадата в повечето случаи е приятна. Като вкусното вретено от яйца. „Това са Телор Гулунг и Семпул Аям. Завъртяно яйце на пръчка. Прави се и с пилешко. Месото се увива около яйцето и се пържи на силна температура", обяснява Ерангга Раджа.

Индонезия няма да забранява достъпа на туристи до Комодските острови

 

 

Друг специалитет е Батагорът. „Това е нещо като пържени кнедли с пълнеж от месо, потопени в кокосов сос и люти подправки", казва Ерангга Раджа.

За десерт предлагат така нареченото Руджа или свежо манго. Фрешове от кокос и всякакви екзотични плодове.

Ако сте в Индонезия задължително трябва да опитате от може би най-странното нещо, което може да си хапнете - това е сладолед от дуриан. „Нали знаете дуриан? Големият пикантен плод с много силна миризма. От неговото месо правят сладоледа. Не знам защо мирише така. Ние много си го харесваме. Правим много ястия с него!", казва Ерангга Раджа.

Магическата красота на екзотичния Бали (ГАЛЕРИЯ)

Една от атракциите в стария град на Джакарта са цветните колела. В града може човек да се повози на рикша с коне или просто да си почине, докато му гледат на ръка, за да му  предскажат  бъдещето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.