Лечебните заведения ще разполагат с 233 милиона лева повече

Близо 500 милиона лева повeче ще има за сектор "Здраве" догодина. Според проектобюджета на Здравната каса, с който NOVA разполага, предвиденото увеличение е с почти 395 милиона лева. Останалите средства ще дойдат от бюджета на ресорното министерство.

Догодина Фондът ще разполага с близо 4 милиарда и 745 милиона лева. Половината от допълнителните средства ще отидат за болниците. Лечебните заведения ще разполагат с 233 милиона лева повече.

Парите за личните лекари, също ще са повече. Там заложеното увеличение е с 19 милиона лева. За прегледи при специалист се отпускат 14 милиона лева допълнително, а за изследвания 4 милиона.

През 2020 година се повишават и разходите за лекарства и дентална помощ.

„Тази година имаме амбицията наистина да настояваме не само за това, че цялостното завишение на бюджета ще отиде за повишение на цените, а и да посочим какъв процент точно отива за труда на лекарите и на специалистите по здравни грижи, които работят в лечебните заведения”, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65 години

„Ръст ще има и в бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ще осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха дадени от правителството тази година и догодина ще бъдат осигурени целогодишно”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.