Отговор на този въпрос дават доц. Наталия Киселова и Ясен Тодоров

Министерският съвет е имал конституционна възможност да предложи кандидат за главен прокурор и е нямало пречка да номинира такъв. Това каза в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова. 

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

„Аз обаче съм учудена от това, че всички членове на прокурорската колегия подкрепиха един. Теоретично може да предложат двама или трима”, каза още тя. 

Доц.  Киселова отново припомни и фазите на процедурата за избор на обвинител номер 1. „Те са най-общо две. Първата част от нея се развива пред ВСС и там се представят кандидатурите. Бива изслушван кандидата или кандидатите. И втората част е получаването на предложението от президента и той да прецени как да постъпи”, обясни университетския преподавател.

Кой е Иван Гешев?

„Това е първата процедура за избор на един от т.нар. трима големи в съдебната власт след промяната в Конституцията през 2015 година и последвалите ги промени в Закона за съдебната власт на следващата година. Има коренна разлика с предишните процедури относно субектите, които могат да предлагат кандидатури. Сега това могат да правят само министърът на правосъдието и 3 или повече членове на прокурорската колегия”, обясни Ясен Тодоров, бивш член на ВСС и настоящ следовател. 

 „Аз съм убеден, че президентът при всички случаи или ще издаде указ преди датата на изтичане на мандата на настоящия главен прокурор, или ще върне процедурата. И ще остави достатъчно време на ВСС да направи ново предложение, за да не остава вакуум в държавното обвинение”, заключи Тодоров. 

Борисов: Не може да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенство на закона

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.