Изпочупени са прозорци на обществени сгради и са разпилени стотици гуми по главна улица

Следизборен екшън в кърджалийско - маскирани мъже организираха погром и палежи в село Черноочене. Има изпочупени прозорци и опит да бъде опожарена сградата, в която се помещавала Общинската избирателна комисия. Нанесени са и щети на автомобили и автобуси.

По едно и също време във вторник сутринта са подадени сигнали за вандалски прояви от няколко места. В Черноочене по улиците са разпръснати автомобилни гуми, контейнери за отпадъци горят и всичко това до общинските сгради. В няколко други кметства са изпочупени стъкла, но проблемът, който пряко касае най-много хора, са спуканите гуми на автобусите, които извозват децата на училище и детска градина. Заради погрома, те си остават вкъщи.

 В 7 и половина временно изпълняващият длъжността кмет на Черноочене получава сигнал, че пред общината и сградата на общинската избирателна комисия е пълно с автомобилни гуми, а на метри от там гори контейнер.

„Видяхме, че има разпръснати над 500 гуми, подпален е контейнер, съответно опит за подпалване на втори контейнер. В същия момент започнахме да получаваме сигнали от кметства на територията на община Черноочене, че са потрошени стъклата”, каза Ферхат Ферхат - изпълняващ функцията кмет на община Черноочене.

Поддръжници на двама кандидат-кметове се биха в Брегово (ВИДЕО)

В същото време децата, които трябва да бъдат откарани на училище и детска градина остават на улицата, защото автобусите са със спукани гуми.

Според досегашния и новоизбран кмет от ДПС всички в Черноочене са станали заложник на политическо отмъщения от опонентите му. Те пък смятат, че кметът сам си е организирал погрома. „Това е провокация изобщо против цялото общество и нещо от рода на недоволство от изборни резултати, но ние насреща през целия този едномесечен период имахме лумпенизирани елементи. Твърдя, че всичко е организирано и твърдя, че това са децата на кандидатите на ГЕРБ”, заяви Айдън Осман - кмет на община Черноочене.

„Това не е в моя стил да го направя, а за случилото се снощи - те може би сами са си го направили, за да ни обвинят за миналите избори”, каза Ниязи Раиф - кандидат за кмет на Черноочене от ГЕРБ

Иззети са видеозаписи, които трябва да помогнат на разследващите. Според тях става въпрос за тежко престъпление. „Не бих правил изводи за политически нюанс. Тук става въпрос за криминално престъпление, с което е ангажиран целият полицейски ресурс за установяване на извършителите”, каза Атанас Илков - директор ОД на МВР – Кърджали.

Хората в селото са възмутени от политическите страсти.

Автобусите вече са поправени и в сряда няма да има проблем с извозването на децата до училищата и детските градини.

Прокуратурата в Кърджали наблюдава няколко досъдебни производства за вандализъм в Черноочене и селата наоколо.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.