БСП покани на среща в парламента всички останали партии

Опозицията с инициатива за промени в Изборния кодекс. БСП покани на среща в парламента всички останали партии и предложи временна комисия, която да разгледа предложения за промени в изборните правила. 

На дискусията дойдоха депутати от ВМРО, ВОЛЯ и ДПС. Те вече заявиха желание за законови промени. Поводът - мъртвите души в избирателните списъци и липсата на машинно гласуване. От разговорите отсъстваха единствено ГЕРБ. От управляващата партия заявиха, че не подкрепят идеята на социалистите.

Филип Попов от БСП: Има проблем в изборното законодателство

„Заедно, на паритетен принцип да се създаде временна комисия, която да разгледа предложенията на всички ПГ и да бъдат обсъдени експертно. Искането ни за списъците с мъртви души и машинното гласуване изисква много експертиза”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Пороците на ИК са видими от цялото общество. Всяка ПГ изтъкна своето виждане. Има 2 механизма за решаване на проблема. Единият е през постоянната правна комисия, другият е да съставим нарочна комисия”, добави Йордан Цонев от ДПС.

Колко пари са дали кандидатите за управници за реклама във Facebook?

„Не смятам, че се налага да създаваме поредната анкетна комисия. Правната комисия има достатъчно правомощия и сме заявили готовност да обсъждаме промени в изборното законодателство. Това може да се случи след като имаме официалните доклади на ЦИК за тези избори”, посочи Даниела Дариткова от ГЕРБ.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.