Животното лети за Китай

ВИП пандата Бей Бей напусна ограждението си в националната зоологическа градина във Вашингтон, за да замине за Китай, земята на предците си, съобщи БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Мъжкарят от вида голяма панда, превърнал се в талисман за много американци, беше поставен в клетка, която ще бъде транспортирана в специален боинг до Чънду, световната столица на тези животни. С него ще бъде жената, която го е гледала от раждането му, и ветеринар. За храна през 16-часовия полет са предвидени 30 кг бамбук и доста ябълки, круши, сладки картофи, бисквити.
Съдбата на Бей Бей е решена още от раждането му. Пекин предоставя на други държави панди, но появилите се малки се връщат в родината си.

Снимка: EPA/БГНЕС

По случай заминаването на пандата, чието име на мандарин означава "скъпоценно съкровище", националният зоопарк организира едноседмични чествания. Малчуганите получиха възможност да напишат картички за Бей Бей, които ще отпътуват с него за Китай, да наблюдават как гледачите му дават лакомства, да присъстват на сесии с въпроси и отговори с персонала на зоологическата градина или просто да го наблюдават как си играе.

Прегледаха една от пандите в зоопарка в Берлин за аномалия на бъбреците (ВИДЕО)

Снимка: EPA/БГНЕС

Бей Бей, който сега тежи 114 килограма, живееше във Вашингтон с родителите си - женската панда Мей Сян и партньора й Тян Тян. Те ще останат в американската столица поне до декември 2020 г., когато може да бъде договорена нова сделка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.