Николай Нанков и Нено Димов коментираха водната криза в страната в Народното събрание

17 области в България имат проблеми с водоснабдяването. Това отчете заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Режим на водата има в района на Ловеч, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.

По официални данни, това означава, че от воден режим са засегнати 315 000 българи.

Междувременно, кризата в пернишко се задълбочава. Няколко населени места минават на още по-строг режим.В Мещица и Витановци вода ще има по една нощ, на всеки две денонощия.

 „Посотянно има ремонти, непрекъснато. И преди нямахме вода”, каза жена от Мещица.

Сега обаче, чешмите в Мещица ще остават сухи за все по-дълго. На всеки две денонощия, водата ще идва за няколко часа през нощта.

Затова хората там се готвят да излязат на протест в събота сутрин. И докато в Пернишко се чудят как да се справят без вода в 21-ви век, в парламента управляващите и опозицията се обвиняваха взаимно чия е вината чешмите да пресъхнат.

„Не ви е виновно слънцето, не ви е виновна водата. Виновно е безхаберното и некадърно управление последните десет години и безсилието на същото управление да реши проблема”, заяви Корнелия Нинова.

Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Народното събрание.

Сред по-големите градове, засегнати от водния режим, той посочи Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг. Пред нас стоят две предизвикателства. Първото е в максимална степен да усвояване европейските фондове и да намираме по-социално щадящи механизми ефективно да разходваме публичен ресурс в рехабилитация на ВиК мрежата, която в повечето случай е изграждана преди 50-60 години”, посочи заместник-министър Нанков.

Уволниха шефа на ВиК-Перник

„Без изграждане на нови язовири и рехабилитация на съществуващите язовирни стени, България, за съжаление, в дългосрочен план е изправена пред сериозна криза, свързана с нормалното осигуряване на питейно водоснабдяване за голяма част от населението”, добави той.

Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов, който даде информация за действията на МОСВ по отношение на водната криза в Перник. Той информира, че за периода 2018 - 2019 г. ВЕЦ "Студена" не е работил на енергиен режим, предаде БТА.

Радев: Трябват ефективни действия за възобновяване на водоснабдяването на Перник

„Ежемесечно в графика за използване на водите от язовирите, язовир "Студена" е единственият, за който се поставя условие за осигуряване на минимален допустим оток в реката след язовира и то само след осигуряване на вода за питейно-битово водоснабдяване”, отбеляза министър Димов. Той посочи, че заявката на ВиК - Перник за месец ноември е удовлетворена с количества, одобрени в годишния график за много суха по влажност година.

„През 2019 г. в заявките на ВиК - Перник за промишлено водоснабдяване за "Стомана Индъстри" и Топлофикация "Перник" от язовир "Студена" са за количества, отговарящи за средна по влажност година, но след проверки на Басейнова дирекция е установено, че дружествата са ползвали по-малки количества, отговарящи на суха година”, обясни министър Димов.

Водният режим в Перник доведе до стотици аварии

По думите му с изменения на месечния график е преустановено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете дружества са уведомени да използват алтернативни източници от река Струма, за които имат комплексни разрешителни от 2010 г.

Вчера от "БСП за България" поискаха изслушване на двамата министри заради водната криза в области в страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.