Темата коментират експерт по киберсигурност и певецът Илиян

Хакери изнудват за пари. Крадат профили, после искат откуп, за да върнат достъпа на истинските им притежатели до тях. Това се случи преди време със Симона Загорова – дъщерята на Глория. После вестниците писаха за атакуван профил на приятелката на Валери Божинов, за това, че са изнудвали по този начин и Благой Георгиев. Последният случай е на Илиян.

"В Instagram бях достигнал до 40 000 последователи и в моменти 10 000 изчезват. Напоследък показваме близост с нашите фенове, но в един момент харесванията почнаха да намаляват. Не сме се постарали да разберем причината. През Instagram популяризирам бизнеса си и каня феновете на моите концерти", каза изпълнителят Илиян.

Експертът по киберсигурност Борислав Сестримски обясни, че когато създаваме електронната ни идентичност в социалните мрежи, ние описваме себе си. "Две са основните направления, заради които се използва електронната идентичност - едната е да докажете пред електронния свят, че сте вие, а другата е, че получавайки това право, че сте вие, да извършвате определени неща. Когато вие кажете на платформата, че сте вие, можете да качвате снимки, а когато Илиян не спази основните правила, тогава друг може да се представи вместо него", заяви той.

ДА ХАКНЕШ СИГУРНОСТТА: Разкази за тъмната и светлата страна на хакерството

По думите му без разследване няма как да се разбере по какъв начин изчезват последователите в социалните мрежи. "Ако по някакъв начин за определен период от време, някой е бил на вашия компютър, на който сесията не е била затворена, той би могъл да се е представил от ваше име и да е баннал тези 10 000 човека", добави Сестримски.

Повече по темата гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.