След смъртта на момиченцето още двама анестезиолози са напуснали педиатрията в София

Нови проблеми в педиатрията в София след случая на починалото 3-годишно момче и решението за отстраняване на директори и лекар в три болници.

Двама анестезиолози напускат, а това поставя в сериозен риск работата в лечебното заведение. С NOVA се свърза майка, чието дете е настанено в интензивното отделение на детската болница.

Прокуратурата е иззела видеозаписи по случая с починалото 3-годишно дете

От 8-ми ноември светът й се върти около борбата за живота на бебето й. С 40 градуса температура и гърчове момиченцето е настанено в интензивното отделение на педиатрията в София. Така майката разказва, че е станала свидетел на случилото се с починалото 3-годишно момче.

„В интензивното има прозрачни стъкла. Сложиха го на масата, опитаха се да го реанимират. Главната сестра също изключително много помагаше, имаше доктор анестезиолог, който не беше дошъл по този случай в болницата, но и той помагаше. И неговата жена помагаше. Докторите направиха, каквото е възможно”, разказа майката Гергана Севелиева.

Аутопсията установи: 3-годишният Александър е починал от пневмония

След обществения отзвук по случая двама анестезиолози от болницата подали молби за напускане, потвърдиха за NOVA от педиатрията. Единият от тях бил този, който интубирал починалото 3-годишно момче. Заради това, разказва Гергана Севелиева, било отложено изследване на детето й.

„Трябва да й бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който не можеше да бъде проведен, защото докторите са напуснали”, поясни майката.

Инцидент или лекарска небрежност причини смъртта на 3-годишното дете в София?

Дежурствата на временно отстранената доктор Елена Георгиева пък били разпределени между други лекари.

„Аз не бих искала да ме лекува доктор, който след 20-часова смяна, с треперещи ръце идва към детето ми и се обръща с думите "какво ви е състоянието?" Добрите условия за работа ще рефлектират върху качеството и съответно върху по-бързото оздравяване на нашите деца”, категорична е Гергана.

Проверяват болници заради смъртта на 3-годишно дете

От болницата отказаха коментар. Според аутопсията причината за смъртта на детето е двустранна хеморагична пневмония. А някои инфекции не могат да бъдат лекувани.

„Ако като народ сме на мнение, че тук работят убийци или некомпетентни хора, то тогава има нещо сбъркано в системата”, смята Севелиева.

Заради проблемите в системата през пролетта имаше протести в педиатрията. Правителството обеща да отпусне милион и 700 хиляди лева. А за Гергана Севелиева остава радостта, че детето й се подобрява.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.