Обученията предвиждат теоретична и практическа част

Започнаха обучения на служители в Спешна помощ. Близо 7 000 са лекарите, медицинските сестри, фелдшерите и парамедиците в страната. Всички те ще преминат през петдневни теоретични и практични курсове. Това струва 7 млн. лева по европейски проект. Продължават и доставките на нови линейки за спешните центрове в страната. До 2021 година в България ще има 400 нови линейки.

Млад, работи в Спешна помощ, останал в България. Свикнали сме да приемаме хората като доктор Емил Митков за изключение. Повече от месец се запознава с предизвикателствата на спешната помощ у нас.

„Работата е наистина едно голямо предизвикателство. Нещо, което не съм очаквал и аз, че ще бъде. Трудно е, не е лесно, но пък кое нещо в живота е лесно”, коментира той.

Трудностите в системата на спешната помощ властите искат да преодоляват с обучение на работещите в системата. Курсовете ще водят над 110 консултанти и преподаватели. За практичните часове има осигурени високотехнологични манекени.

„Желанието ни е във всички основни специалности, които са около 10 на брой, те да бъдат подготвени за почти всяка остра ситуация . Тук става дума за хирургия, за кардиология, за общите реанимационни мероприятия, неврология, неврохирургия”, споделя проф. д-р Николай Габровски от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Здравният министър обещава, че още две години ще се увеличават заплатите на спешните медици. Щели да се ремонтират и спешните центрове в страната, както и да продължават да пристигат нови линейки. Те са по проект за 164 милиона лева.

„Досега са пристигнали 120 линейки, като всеки месец идват нови и нови. До 2021 година считаме, че ще бъдат всичките на терен”, обеща Кирил Ананиев.

Но системата има още проблеми. Средната възраст на работещите в спешните центровете в страната пък е над 50 години. И все пак, доктор Митков е решен да остане.

„Обичам страната си, обичам приятелите си, родителите си. Системата на здравеопазването не мога да кажа, че я обичам, тъй като тепърва се сблъсквам с нея, но не мога да кажа и че ще я заобичам”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.