Кои са топ дестинациите за море посред зима?

Над половин милион българи тръгват на път за празниците. Някои от тях ще посрещнат новата година по бански и с коктейл в ръка, други -при пингвините. Кои са топ дестинациите за море посред зима? И колко ще ни струва да отброим последните секунди на 2019-та на екзотичен остров?

Над 3 000 българи ще посрещнат 2020-та край плажовете на някой екзотичен остров. Египет, Дубай, Занзибар, Карибите и Бали са сред най-търсените топли дестинации от българите. Очакванията са те да похарчат общо близо 15 млн. лв., за да сменят зимните якета с бански.

ПРАЗНИЧНИ ОФЕРТИ: Посрещане на Нова година срещу почти 13 000 лева

Все повече българи се насочват и към по-близки, но нови дестинации – като Грузия, Албания и родината на Дядо Коледа – Лапландия.  Може ли Нова в Дубай и Египет да ни излезе по-евтино от празнуване в родните ски и спа курорти?

Още при първото си пътуване заедно  травел инфлуенсърите Радина и Петър разбират, че ги чакат още много общи приключения по света. Определят се като пътешественици, а не като туристи. По пътя на мечтата си - да следват пътищата на света, тръгват преди 9 години. Начална спирка - Венеция.

"Прекарахме една много романтична почивка. Още тогава усетихме, че искаме да пътуваме заедно и да обиколим света”, разказва Петър.

КАПАНИТЕ НА ВАКАНЦИЯТА: За какво да внимаваме при пазаруване и избор на оферти?

Любовта помежду им и любовта към пътуванията ги отвежда до 36 държави на 4 континента. До сега.

„Най-популярните от тези, на които сме били са Малдиви, Куба, Мексико, Ямайка, Тайланд”, споделя Радина.

Тя е собственик на солариум. Той е строителен предприемач. Семейство пътешественици, жадни за нови емоции и нови дестинации. Без значение къде ще спят и с колко средства разполагат.

„Ние не сме от хората, които търсят лукс – по-скоро от хората, които искат да усетят атмосферата. Отсядаме при местни, не търсим скъпи ризорти и петзвездни хотели”, обяснява Петър.

НОВА ГОДИНА В АРХИВИТЕ: Как българите са отбелязвали празника преди половин век?

Започват да заснемат емоциите, които трупат по пътя на мечтата си. И да ги споделят в социалните мрежи. Бързо се превръщат в любима двойка пътешественици и трупат стотици последователи в социалните мрежи. На път тръгват почти без багаж, но сакът с техниката за снимане е задължителна част от всяко ново приключение.

Сезоните за тях нямат значение. Всяка година по това време захвърлят зимните якета. И обръщат глобуса наобратно – там, където повече от чифт бански не са нужни. Близо 3600 българи ще започнат новата година сред екзотиката на някоя далечна дестинация, показват разчетите на туроператорите.

„Друго е да посрещнеш 2020-та по бански, с коктейл в ръка, на хубав плаж . Определено търсят нещо различно, екзотика и добър старт на новата година. Най-популярни са Египет и Дубай, тъй като предлагат много добро съотношение цена-качество. Малдиви, Сейшели, Шри ланка, Куба, Доминика, Тайланд са най-търсените дестинации от по-екзотичните”, заяви Константин Занков от Институтът за анализи в туризма.

Сметките на Петър и Радина обаче показват, че ако организират сами пестят между 40 и 60 % от цената на пътуване, организирано от туроператор. Най-изгодно самолетни билети за празниците са продавани през юли и септември, показват анализите на платформите за резервации.

Любопитни факти за посрещането на 2020 година (ГАЛЕРИЯ)

И все пак – ако празнуването на плажа не е на всяка цена – добре е да изчакате поне седмица-две - когато цените на самолетните билети тръгват рязко надолу. Туристическите пакети обикновено са от седмица до десет дни. А почивките – според джоба. 

При бърз преглед на офертите за новогодишните празници откриваме оферти в Дубай на цената на пакети в Банско за същото време.

„Обикновено в Дубай това е стартова цена, която е за по-ниско бюджетен хотел, без включена вечеря. Докато в Банско  това е цена, която включва всичко в най-висок клас хотел. В Дубай могат да достигнат до 35-40 хил. лв., но там пак говорим за на-висок клас помещения, за дълъг период на настаняване, в топ хотел с перфектна локация и с новогодишна вечеря”, обясни Занков.

Очаквам и Вашите сигнали и предложения за теми. Пишете ни на e-mail адреса - georgi.georgiev@ntv.bg и Facebook-страницата на рубриката „На твоя страна”.