Преди това той беше отведен за разпит в спецпрокуратурата

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа. Това потвърди пред NOVA Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

По-рано през деня министърът беше отведен за разпит в спецпрокуратурата.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ПРЕД ЕКОМИНИСТЕРСТВОТО ТУК

"Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан", заяви пред журналисти Димов, преди да бъде качен в кола на прокуратурата.

След няколко часа обаче стана ясно, че ще нощува в 3-то районно.

Същевременно бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на местното ВиК Иван Витанов са разпитани и освободени, съобщи още Милева.

Икономическа полиция ще проверява кой е източил водата в Перник (ВИДЕО)

Мащабната акция на прокуратура, ДАНС и антикорупционната комисия заради кризата с водата и вноса на боклук от Италия започна сутринта. Обиски имаше в екоминистерството, в дома на министъра, на няколко адреса в Перник,  както и във ВиК-дружествотото в града. Акцията беше под ръководството на главния прокурор Иван Гешев.

Нено Димов става първият задържан действащ министър в новата ни история. От прокуратурата не уточниха по кое разследване го задържат - за водната криза в Перник или заради лицензите на фирмите за внос на боклук от чужбина.

Премиерът Борисов пък не отговори на въпроса, дали ще освободи Димов от поста, като уточни, че той е квотата на „Обединените патриоти”.

„Ще говоря с коалиционните партньори. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, въобще не ги коментираме”, заяви Борисов. Що се отнася до Нено Димов обаче, Борисов заяви: „Нека първо има обвинителни актове”.

Нено Димов е министър от квотата на „Обединени патриоти” и по-специално на ВМРО. Опитите на NOVA през деня да се свърже с вицепремиера Красимир Каракачанов останаха напразни.

Отведоха министър Нено Димов за разпит в спецпрокуратурата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вече близо два месеца Перник е на воден режим. До момента екоминистърът Нено Димов беше категоричен, че отговорността е на ВиК-дружеството в града. В закона е записано, че именно министърът утвърждава графиците за използването на водите в язовирите в страната. Според Нено Димов обаче  информацията за притока и за питейно-битовите нужди отново се подава от водните дружества. В последното си интервю пред NOVA Димов каза, че не се притеснява от разследването.

„Не, не се притеснявам, при всички положения това, което ще направим, е да дадем всичката информация, от която прокуратурата има нужда, за да може да върши качествено разследването си”, заяви в края на миналата година Нено Димов в предаванено „Неделята на NOVA”.

Колкото до боклука - темата излезе отново на дневен ред преди месец с новината за 815 тона пластмасови отпадъци във влак от Италия, предполагаемо за България. Тази информация до последно не се потвърди официално. Преди броени дни пък имаше акция срещу 9 000 тона незаконен боклук в Плевен. Последно главният прокурор Иван Гешев разпореди МВР и ДАНС да проверят как се съхраняват отпадъците у нас.

Бившата областна на Перник и отстраненият шеф на ВиК - задържани заради водната криза (СНИМКИ)

Така се стигна и до акцията днес. На територията на Перник претърсванията и разпитите на свидетели започнаха още от сутринта, основно на територията на ВиК-дружеството.

„Проверяват се обстоятелства, касаещи Областната управа на Перник, ВиК-дружеството, МОСВ. Този проблем не е резултат само от извършени длъжностни престъпления, той е комплекс от фактори”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

За разпити в София бяха отведени бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и бившият управител на ВиК-дружеството в града Иван Витанов. Обект на спецакцията е и ремонтът на стената на язовир „Студена”, въпреки че към момента нямало данни за нарушение и престъпление.

ПО НАРЕЖДАНЕ НА БОРИСОВ: Главсекът на МВР е командирован в Перник

„Планът предвижда до утре да се разпитат над 30 лица. Касаят водната криза в Перник, най-общо казано за това, че не са предприети необходимите действия за предотвратяване на тази трагедия с водата”, заяви още Гешев.

В следобедните часове в следствието влезе и прокуристът на ВиК-Перник инж. Камен Каменов. Той обаче каза, че не знае нищо и не може да каже на журналистите каквото и да е.

„Прокуратурата осъзнава, че това е сериозен проблем за гражданите в този град и ние ще поемем своята отговорност, но не само ние трябва да поемем своята отговорност, ние не може да пуснем водата, ние може да се ангажираме с търсене на наказателна отговорност, ако има евентуално виновни длъжностни лица”, заяви Гешев.

 

 

Събират се доказателства за извършени престъпления на длъжностни лица, довели до водната криза в Перник. По информация на NOVA е иззета техника от някои от местата, на които са извършвани претърсвания.

Обект на претърсване беше и имот в Брезник. Той е на бившата кметица на Перник Вяра Церовска. По думите на съседи полицията дошла рано сутринта. Вяра Церовска не е викана за допълнителни разпити.

Къде изтича водата на Перник?

Не закъсня и реакцията на опозицията. Според лидера на БСП Корнелия Нинова отговорност трябва да се понесе от най-високите нива. Освен към екоминистъра Нено Димов, от ДПС изразиха недоверие към целия кабинет.

„Опит с локални мерки да се потуши една национална криза, защото проблемът в Перник е само един от случаите. Проблемът е политически и отговорността трябва да се носи на централно равнище”, заяви Корнелия Нинова.

„Поне, ако премиерът е последователен в своите си действия, докато текат разследванията, може би е редно временно да отстрани съответните министри, срещу които се води разследване. Ние имаме претенции към целия кабинет - и към Нено Димов, и към другите министри”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

В петък от прокуратурата ще изнесат допълнителна информация за причината за задържането на Нено Димов. Ще разберем и дали има обвинение.  

Информация: Наталия Герджикова, Добромир Николов, Стоян Нешев, Златина Зехирова