Очаква се цената му да подмине 50 000 долара

Медальон на хан Омуртаг ще бъде продаден на търг тази нощ в Ню Йорк. Той е изработен от злато през 9 век и се предполага, че това е едва вторият или третият такъв артефакт в света. Очаква се цената му да подмине 50 хиляди долара.

Наддаването в аукционната къща започна преди седмици с начална цена 30 000 долара. Предполага се, че по времето на хан Омуртаг са били изсечени множество медальони с неговия лик, но до днес са оцелели  единици. Един от тях се съхранява в Археологическия музей в столицата.

„Самият медальон има изображения и надписи само от едната страна. Освен бюста на владетеля върху него е изписано неговото име и титла – „Кан ювиги Омуртаг”. Върху известните досега екземпляри е имало следи от халки, което е индикация, че вероятно са били носени”,  обясни Мирослава Доткова от  Националния археологически музей.

Според историците има два или три такива медальона. Единият е открит при разкопки у нас през 70-те години, а за другият има опис още от 1905 г. от археолога Карел Шкорпил. Следите му обаче се губят.

„Тези предмети имат много голяма стойност за българската история”, каза още Доткова.

Потърсихме министерството на културата с въпрос дали ще участват в търга. Отговорът – знаят за него, но предпочетоха да запазят в тайна дали ще наддават. Подобен случай имаше преди година, когато ведомството успя да купи наддаването за портрет и вещи на Александър I Батенберг на аукцион във Виена.

„Министърът внася предложение в Министерски съвет, той взима решение дали да се участва, определя лимит. Над лимита или до лимита – както рамката си я взехме –за 20-30 хиляди евро”, заяви председателят на Комисията по култура в НС Вежди Рашидов.

За да няма пропуски и страната ни да изпуска историческите си предмети Рашидов смята, че са необходими промени в Закона за културното наследство. Така ще се определи горна финансова граница за участие в търгове.

„Скоро така изтървахме от безделие едни златни много ценни монети в Швейцария, с г-жа Плугичева, посланичката, доста усилия положихме, но го проиграха органите”, разкри Рашидов.

Самият медальон на хан Омуртаг е много малък – диаметърът му е 22 мм, но историческата стойност –безценна.