Двамата са обвинени в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления

Антикорупционната комисия внесе искове за отнемане на имущество на обща стойност над 384 милиона лева срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. Фамилията е обвинена в данъчни измами и финансови престъпления.

Двамата са обвинени от прокуратурата в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления, съобщиха от комисията.

Комисията иска отнемане на апартамент в центъра на София с две паркоместа и склад, отнемането на парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. „Бояна”, като общата стойност на това имущество е 5 750 000 лв. От КПКОНПИ искат отнемането ни на два луксозни автомобила за 401 250 лв.

Делото срещу Арабаджиеви тръгва през февруари (ВИДЕО)

В иска е включена и левовата равностойност на намерени парични средства в различни валути, равняваща се на 2 295 806.54 лв.

КПКОНПИ иска от Софийския градски съд отнемане и на дружествени дялове и акции, които са обезпечени с възбрана върху хотелски комплекс в София, три хотелски комплекса в курорта Елените и един в Свети Влас.

През октомври КПКОНПИ внесе в СГС иск за отнемане на имущество на обща стойност 6 815 744.58 лв. и срещу сина им Вълчо. В сумата са включени и намерените налични 2 295 806.54 лв. в различни валути.

КПКОНПИ хвана в конфликт на интереси главния архитект на община Благоевград. Смята се, че той е издал разрешение за строеж в свой и на свързани с него хора интерес.Решението може да се обжалва пред съд, а междувременно от Комисията проверяват сигнали за конфликт на интереси срещу още шестима висши чиновници. Сред тях е началник в НСО. Проверява се дали е назначил без конкурс свой близък на висок пост.

Има сигнал и срещу ректор на Икономическия университет във Варна, че е работодател на съпругата си. Двамата били ръководители на научни звена и получавали големи възнаграждения.

 

 

 

И последно - проверка срещу бивш генерален директор на БНР, че си е осигурявал подкрепа от членовете на Съвета за електронни медии. Това е правил като им е давал да ползват автомобил, плащан от бюджета на радиото. Колата била предоставена на Бетина Жотева. Тя коментира, че я е получила от бившата председателка на СЕМ Мария Стоянова, защото била нов член на медийния регулатор.

„Доколкото си спомням тази кола беше взета от някъде, защото е бракувана. Как точно е влязла  в СЕМ не зная, но зная, че не е поддържана от радиото и тя не се е водила на радиото”, коментира Жотева.

„Предоставена е за ползване от СЕМ, тя не се е обслужвана и разходите по нея не са заплащани от БНР, тази кола е в лошо състояние”, каза Емилия Станева, главен секретар на СЕМ.