Бившият шеф на ДАНС коментира шпионския скандал с руски дипломати у нас

"Това е практика на разузнаването – да създава легенда за своите т.нар нелегали. Изпраща се агент в чужда страна. Той няма дипломатически имунитет. Създава си име, професия и започва да работи. Може да е с български документи, може да се от трета страна. Може да е български гражданин, може и да не е". Това обясни бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев по повод шпионския скандал с руски дипломати у нас.

Двама руски дипломати у нас са обвинени за изнасяне на държавни тайни

Двама руски дипломати у нас са обвинени за изнасяне на държавни тайни, стана ясно от съобщение на прокуратурата преди дни. Единият търсел информация за механизмите на изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа.

"Нелегалът работи по съответна посока в зависимост от задачите, които са му поставени. Създава контакти или подготвя средата за други хора, които ще продължат след него. Нелегалите могат да почнат от нула и да се опитат да стигнат до последно ниво. Могат да опитат да се интегрират на определено ниво и да започнат от там. Има нелегали, които са стигали до много високо ниво – заместници, работещи в министерства. У нас няма информация за това", каза Писанчев. Той заяви, че няма информация какво знаят обвинените дипломати.

Прокуратурата разследва руски дипломат за шпионаж у нас

„Принципът на контраразузнаването не е веднага да ликвидираш човека, който работи срещу държавата. Въпросът е той да бъде неутрализиран или да му бъде дадена информация, която е в наш интерес. Тоест ние да дадем дезинформация. Това е една интелектуална игра и изисква висок професионализъм и майсторство”, смята Писанчев.

„Първо не знаем дали изобщо сме регистрирали нелегали. Ако има, никой няма да го коментира. Просто работата си продължава”, добави той. Според него дипломатът, събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа, е наблюдаван поне една година.

Силна евроатлантическа подкрепа за България в шпионския скандал

„Вероятно става въпрос за случаи от последните 6 месеца. Екстрадицията на тези дипломати, Скрипал, отравянето на Гебрев са три отделни случая. Не могат да се разглеждат под един похлупак. За първи път от 1989 година имаме досъдебно дело за шпионаж. Това означава, че се минава на съвсем друго ниво на работа на прокуратурата и на службите. До този момент се работи с оперативни данни. Ние сме реагирали, гонили сме дипломати. Но когато има досъдебно производство, ние събираме доказателства, които трябва да издържат в съда. Самото разследване изисква правна обосновка на доказателствата. Преди се бягаше от шпионски съдебни процеси и от такъв тип разследване”, разкри Писанчев. Според него в момента се вижда само върхът на айсберга.

Още по темата гледайте във видеото.