Те не бяха подкрепени от БСП

Парламентът реши България да се откаже от еврото, ако не договори влизане при сегашния курс евро-лев. Депутатите постигнаха консенсус. Затова ще влезем в еврозоната при настоящия курс на лева спрямо еврото – 1.95. Левицата беше единствената партия, която не подкрепи проекторешението.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

С взетото решение парламентът дава мандат на преговарящите, като ги задължава да не променят курса на лева спрямо еврото без санкция на Народното събрание.

Решението дойде като реакция на страховете, че влизането ни в чакалнята може да бъде съпроводено с промяна на валутните курсове, което да удари по доходите ни.

За да убедят депутатите в ясните механизми, по които ще влезем в еврозоната, в парламента дойдоха финансовият министър и управителят на БНБ. От БСП обаче не приеха аргументите им, а „Атака” поискаха  референдум.

 

Асоциация на банките в България подкрепя влизането в еврозоната

С решението се дават допълнителните политически гаранции, че курсът на лева спрямо еврото няма да бъде пипан.

„За нас е приоритет влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено по сегашния курс, иначе няма да влезе”, заяви финансовият министър Владислав Горанов, министър на финансите

„България ще влезе във валутния механизъм и еврозоната с курса, който имаме и в момента”, обясни Димитър Радев, управител на БНБ.

Владислав Горанов: Влизаме в еврозоната само с курс 1.95583

Уверенията на финансовия министър и гуверньора на БНБ обаче не успокоиха депутатите.

„Никой не може да даде гаранции по какъв курс се влиза в еврозоната. Европейският съвет е казал, че те решават при излизане от чакалнята. И ще избухнат в непрекъснат смях, когато видят вие какво сте решили за решенията, които те ще взимат”, заяви проф. Румен Гечев от БСП.

„Категорично и ясно казва, че ако някой от страните – членки на еврозоната предложи друг курс, България моментално напуска механизма към еврото. С това даваме ясен сигнал на българските граждани, че искаме да влезем в еврозоната, но не на всяка цена”, каза Йордан Цонев от ДПС.

„Няма консенсус, колеги. Този въпрос е от порядъка въпроси, който може да бъде решен само с референдум. Влизането в ERM – този ярем, думичката е ярем, е точно това – ЯРЕМ”, каза Павел Шопов, независим.

 Управляващите обвиниха опозицията, че всява паника сред обществото.

„Паниката я правите вие, защото внасяте подобно предложение в 6 без 10. Създадохте паника сред българските граждани. Вземете си поука, потапяте държавата”, заяви Иван Иванов, БСП.

„Валутен борд, колеги има от 97-ма година, с консенсусно решение, защото фалирахте държавата. Фалирахте доверието в българския лев. Затова сега българския гражданин няма доверие, да не би курсът да вземе да плава. В другите европейски държави не се притесняват от плаването на курса, защото нямат БСП”, заяви Тома Биков, ГЕРБ.

Късният следобед бюджетната комисия към НС прие на първо четене поправките в закона за БНБ.