Темата коментират Димитър Ганев и Слави Василев

„Снемането на доверието е резултат от последователната линия на президента Радев на критичност към управляващите, която достигна най-висока точка с този акт. Въпросът е до къде може да стигне Радев и как ще работят президентската институция и правителството, защото те имат споделени правомощия в областта на външната политика, на отбраната и на сигурността. Би било безотговорно д няма поне някаква комуникация между основните институции”. Това коментира в предаването „Здравей, България” политологът Димитър Ганев.

Президентът: Снемам доверието си от правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според него държавният глава вижда този скандал със СРС-тата като обща акция между правителството и прокуратурата, насочени срещу него. „Той се опитва да пакетира правителство и прокуратура и да направи най-добрия познат ход открай време, а именно атаката е най-добрата защита”, каза още Ганев.

Борисов за изявлението на Радев: Това е пряка намеса в независимостта на властите (ВИДЕО)

„Президентът като пряко избран от българските граждани има легитимност и интерес да отправя политически послания на най-високо ниво. „Разводът” с кабинета е такова политическо послание. Той казва „Стоп”. СРС-то е част от чувството на президента, че изпълнителната, законодателната и съдебната власт застава срещу него. Нормално е президентът да се дистанцира с един такъв акт като снемането на доверието”, коментира политическият анализатор Слави Василев.

Политолог: Изнесеното от прокуратурата може да е причина за обръщението на Радев

„Премиерът най-вероятно е знаел за тези записи. Фактът е, че главният прокурор е решил да покаже свръхактивност. Факт е, че президентът е въвлечен в тези записи. По-притеснително е ако премиер и президент вървят в „пакет””, заяви Василев.

По думите му е важно на върха на държавата да има различни мнения. Той уточни, че президентът не за първи път е в позиция, в която трябва да се защитава. А напрежението щяло да се покачва. „Напрежение има и то ще се покачва. Нито президентът ще се откаже от мандата си, нито премиерът ще подаде оставка”, заключи Василев.

Първи политически коментари за престрелката „президент – правителство”