Специално пред NOVA - говори командир Райна Косева

Супербурята „Сиара” удари северната част на Европа и Великобритания. Заради свирепия вятър и проливните дъждове се стигна до транспортен хаос и отменени полети. Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище "Хийтроу" в Лондон, въпреки жестоката буря, беше на "България Еър" и управляван от българка и екипажа й.

Специално пред NOVA - говори командир Райна Косева от редиците на "България Еър", която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си. Освен това е майка на три деца.

МАЙСТОРСТВО ПО ВРЕМЕ НА БУРЯ: Българка управлявала един от самолетите, успели да кацнат на "Хийтроу"

„Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност „Авиационна техника” в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика”, разказва Райна Косева.

Отменят полети заради бурята "Сиара"

„Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети, наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват”, допълва тя.

 

Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани.  „В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме”, каза още Райна Косева.

Още от разговора гледайте във видеото