Протестиращите хвърляха камъни срещу силите на реда

Протестите на гръцките острови прерастнаха в сблъсъци между жителите и полицията, предаде БНР. На голяма демонстрация на остров Лесбос местните жители настояха за пореден път да се изнесат незабавно всички чужденци от острова и да се прекрати изграждането на лагери.

Протестиращите хвърляха камъни срещу силите на реда. Полицията отговори със сълзотворен газ, въпреки че сред протестиращите има и деца. Ранени са 60 полицаи. Има ранени и от страна на демонстрантите. Пътищата са блокирани и Бърза помощ не може да достигне до ранените.

Евакуираха повече от 400 души от последния мигрантски лагер в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По неофициална информация въоръжени граждани стрелят срещу полицаите. Камбаните на църквите бият за бедствие. На остров Хиос ситуацията е също напрегната. Жители на острова нападнаха хотел, където са настанени полицаи и ги пребиха с лостове.

Полицаи заявиха пред медиите,че положението е "като на война". Областни управители и кметове заявиха,че се страхуват от жертви и настояват правителството незабавно да прекрати строежа на мигрантски лагери. Терените, предвидени за строеж на лагери, се охраняват от силно въоръжени полицейски части. Правителството категорично не отстъпва пред нежеланието на хората да има нови лагери.

Гърция закрива трите най-големи мигрантски лагера на островите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората поставиха налична селскостопанска техника и автомобили, за да спрат достъпа на властите и да попречат на строежа на лагери. Областният управител Костас Мудзурис каза пред медиите, че поведението на правителството е „срам за демокрацията“ и допълни: „Това не се е случвало дори и по време на военната хунта“.

Лидерите на опозиционните партии призовават правителството да уважи решението на местните жители и незабавно да прекрати строежите на лагери.

Гърция закрива най-големите мигрантски лагери на островите