Водният сектор: Оставки и напрежение след арестите в Басейнова дирекция

От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони. Това каза в сутрешния блок на NOVA министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той обясни, че на три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи, заяви Димитров. 

Отново спецоперация в Басейнова дирекция-Пловдив

"Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират" посочи Димитров.

По думите му след ареста на бившия екоминистър Нено Димов администрацията е притеснена.

Повдигнаха обвинение на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив (ВИДЕО)

"Шефовете на ВиК не са престъпници. Изведнъж да ги изкарваме престъпници, не е редно.Много от тях ще дойдат на среща днес и ще искат да подадат оставка. Аз трябва да ги убедя, че държава има и не трябва да го правят. Ако 80 човека в цялата страна си подадат оставките, аз с кого да работя? Със секретарката ми?", каза Димитров.

Във връзка с ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив министърът каза: "Пожелавам й справедлив съдия. Има някой, който е подвел прокуратурата. Информацията стигна до София и главния прокурор разбра. Истината вчера възтържествува и очаквам да има развитие".

Водопроводът за Перник от „Белмекен” ще е готов „до 20-30 дни”, смята Димитров.

Случвало се структурите на екоминистерството да решават проблеми на други министерства. Освен това напоследък работата на служителите се увеличила. Понякога неоправдано. „Под тревога се вдигаме в 6 без нещо да открием италиански боклук в Смолян, защото ние си нямаме такъв. Е, познайте – бала с фураж”, казва Екатерина Гаджева,  директор на РИОСВ-Смолян:

 

 

Иначе искането към министъра било за законодателни промени, с които съботно-неделният им труд да се заплаща. „Казват, отивам, ставам учителка за 1000-1200 лева, вместо да стоя за 800 лева и всеки да ме командори и да ми пуска задачи. Ходя из града като престъпник. Всяка сутрин като тръгна, гледам пред работата има ли бус да не ме прибере. Защо? Защото съм решила да пусна водата на гражданите”, коментира Емил Димитров.

След срещата от екоинспекцията в Бургас обявиха, че по Черноморието пречиствателни станции са се превърнали в частни ВиК оператори. „Ако регионалната структура тотално запечата пречиствателната станция, трябва да ви кажа, че един много хубав сезон – летен, ще  бъде провален за цялата държава”, обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас

Целия разговор гледайте във видеото