Ограничават се масовите прояви на закрито

Четирима са заразените с коронавирус в България. Проверяват се още много, които са били контактни. Болниците в Плевен и Габрово са под пълна карантина.

Държавата предприе спешни мерки за ограничаване на разпространението на вируса у нас. От министерствата на здравеопазването, образованието и културата наложиха ограничения за масови събития до второ нареждане. Затварят се театри, кина, музеи, спират концерти, засилват контрола в яслите и детските градини. Всички спортни събития ще се играят без публика.

Очаквано COVID-19 не подмина България. Две жени в Габрово и двама мъже в Плевен са първите доказани случаи. От днес е въведен карантинен режим в двете болници, в които са открити - УМБАЛ „Д-р Георги Странски", и МБАЛ „Д-р Тота Венкова". Ограничава се достъпът на външни лица до лечебните заведения, преустановяват се детските и женските консултации, прием и плановите операции, както и свиждания. 14-дневна карантина е обявена в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с COVID-19.

Съмнително-положителните проби през нощта, се оказаха достоверни на сутринта. Мъж на 27 години в Плевен и 75-годишна жена в Габрово са заразени с китайския вирус. И двамата са настанени в инфекциозни отделения преди дни с остри респираторни заболявания, състоянието им вече било добро.

„Тези заразени лица и дори контактни – те не са прокажени, не могат да бъдат подложени на посочване. Моля ви за разбиране в тази насока”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Заразените с COVID - 19 обаче не са само двама.

„Изпратени са 46 проби от болницата в Габрово. Има и едно лице, което е медицински персонал. При изследваните 24 проби в град Плевен, в болницата, в отделението по белодробни болести, се доказа втори случай, положителен за коронавирус, при мъж на 61-годишна възраст, пациент с белодробно страдание в нетежка форма”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тестовете откриват болните, след като Националният оперативен щаб реши да разшири обхвата на изследваните лица.

„Издирваме и всички контакти, не само от първи ред, но и от втори ред, в момента събираме информация за новите два положителни случая, имат ли контакти с подозрително болни, имат ли излизане в чужбина, за да открием индексния случай”, заяви д-р Ангел Кунчев.

„Самите болници са в карантинно състояние, особено отделенията, в които са открити тези пациенти. Тече процес на дезинфекция на самите отделения, за да може да бъдат разкрити и да започнат работа. Няма паника сред персонала, няма абдикация в изпълнение на служебните задължения”, допълни ген. Мутафчийски.  

Според оперативния  щаба все още не е ясно кой е първоизточникът на коронавируса  у нас, а не било и толкова лесно за доказване.

„Истинско предизвикателство е да се установи нулевият пациент, но всички лица,  контактни с посочените пациенти, ще бъдат издирени и карантинирани”, заяви ген. Мутафчийски.

Изследват стотици хора, били контактни с пациентите с коронавирус (ВИДЕО)

А първите случаи на заразени българи предизвикаха реакция на властта. Държавата взима извънредни мерки. Временно спира износът на медицински средства. Допълнителни маски за лице ще се осигурят от български производители, но ще има и внос от Турция.

А властите призоваха хората за спокойствие.

„Считаме, че нулевият пациент е от Гърция”, обясни премиерът Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет. Днес властта предприе допълнителни спешни мерки за ограничаване на заразата.

„На вътрешния министър съм разпоредил пред болниците да има един патрул – двама полицаи. Не за друго, просто да има кой да предупреди, ако искат близки да ходят на свиждане”, каза още Борисов.

А в рамките на месец ще бъдат произведени допълнителни 3 млн.маски.

„Във военното интендантство имаме най-добрите машини за кройки. Днес ще им предоставим плат, за да видят могат ли да го разкрояват, да го подготвят. Така че да натоварим за 24 часа всички заводи и предприятия, които се занимават с тази дейност. Да можем да си предпазим, като първа цел докторите и сестрите, санитарите, социалните работници. Всички, които са в тази сфера”, заяви Борисов.

Премиерът поиска от министрите си 24-часова връзка с тях и им постави конкретни задачи. Първо на здравния министър.

„Заминаваш за Плевен и Габрово. Лично проверяваш маски, облекла. Ако трябва допълнително доктори, които се занимават с инфекции. Каквото ви е нужно”, каза премиерът.

МВР пък ще са в готовност да транспортират проби и медицински облекла.

„Разпоредил съм на Младен Маринов на МВР колите със специален режим да са готови и да ги разкарвате по най-бързия начин. Не искам да чувам: „Свършиха ни, нямаме””, каза Борисов.

Кабинетът забрани провеждането на всички спортни и културни мероприятия на закрито в цялата страна.

„Специално за културните събития предлагам да се разшири обхвата за страната. Не от гледна точка за създаване на паника, но все пак 400 – 500 души на затворени помещения на по 2 – 3 часа, мисля, че рискът е прекалено голям”, каза министър Боил Банов.  

Държавата временно забранява износа на медицински облекла. Българските производители пък са готови в най-кратки срокове да започнат производството на непромокаеми облекла за медици и социални работници.

„Целта на маските е да осигурите бариера на дихателните органи. Ние имаме количества, които ще предоставим - около 40 000 бройки. От утре започваме да го произвеждаме да бъдат осигурени в страната”, каза Бисер Шарков, производител на медицински маски.

А днес премиерът апелира към хората - за спокойствие и самодисциплина.

Много общини, в които няма регистрирани случаи на COVID-19, също затягат мерките за дезинфекция и ограничават събиранията на много хора. В София предвиждат редовна дезинфекция в градския транспорт, както и на станциите на метрото. От общината изискват засилен контрол в градини и ясли за това дали всички идващи деца са здрави. Общински комисии за коронавируса заседаваха в още десетки градове.

Ананиев: Двамата пациенти с коронавирус в Плевен са в добро състояние (ВИДЕО)

Състоянието на четиримата заразени е добро, уверяват лекарите.

27-годишният мъж, за който първо беше съобщено, че е болен от коронавирус е делил една болнична стая с другия заразен – 61-годишен мъж, постъпил в клиниката с тежко белодробно заболяване. От кого е тръгнала болестта засега не се знае. Състоянието и на двамата е добро.

В момента се издирват близките им, за бъдат направени тестове и на тях. Под наблюдение са и голяма група италиански работници, дошли в Плевен преди около 2 седмици. В Инфекциозна клиника са в готовност да реагират и при голям наплив от хора под карантина.

„Снабдени сме с достатъчно изолационни костюми и престилки, както и маски и ръкавици, дезинфекционни средства така, че нямаме проблеми”, заяви проф. Цеца Дойчинова, началник на Инфекциозна клиника.

След спешна среща на местно ниво, на която дойде и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, беше обявено, че до второ нареждане остават затворени всички училища, детски градини и университета в Плевен. Масовите мероприятия също се отменят.

„В складовете на армията има 200 хиляди бройки защитни облекла за еднократна употреба”, обясни министър Каракачанов.

Междувременно цялата белодробна клиника в Университетската болница остава под карантина. Именно в нея са настанени двамата заразени с коронавирус пациенти. Медицинските екипи там също ще преминат тестове.

Достъпът до лечебното заведение е строго ограничен, външни лица не се допускат.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Габрово заразените са жени на 40 и 75 г. Едната е била пациентка в болницата, другата – медицинска сестра. Двете не са имали контакт една с друга. 

75-годишната жена е постъпила за лечение на 3 март с пневмония. Преди ден идват и резултатите от пробата за коронавирус, които са  положителни. И болницата в Габрово вече е под пълна карантина.

„Отделението, в което е била, не приема повече пациенти. Персоналът, който го обслужва е издирен. Взети са проби от всички колеги”, обясни д-р Минко Михов, директор на МБАЛ – Габрово.

Оказва се, че проба на медицинска сестра от болницата също е положителна. Това налага поставянето на всички дежурни от медицинския персонал под карантина. И се стигна до недостиг на места в болницата.

„Имаме готовност да разширим базата на инфекциозно отделение с 20 легла и сме готови да отворим второ лечебно заведение – държавната белодробна болница”, каза

Николай Пенчоков – директор на РЗИ – Габрово.

От кризисният щаб в Габрово забраниха всички масови прояви.

Какво трябва да знаем за коронавируса и как да се пазим?

Първите симптоми са висока температура, треска, кашлица, и най-важното, което отличава новия вирус от типичните грипове - затруднено дишане.

При тези симптоми болният трябва незабавно да се обади на личния си лекар и да го уведоми. Не трябва да се ходи в кабинета му, защото вирусът се предава лесно по въздушно-капков път - чрез кашляне, кихане, дори и чрез дишане в тесни и непроветрени помещения.

Основният начин да се предпазваме е често миене на ръцете, използване на дезинфектанти, прием на витамини и имуноукрепващи препарати. Коронавирусът не е особено опасна инфекция това заяви в „Събуди се" доцент Атанас Мангъров, началник на детското отделение в столичната инфекциозна болница.

Репортери: Наталия Герджикова, Ивелина Николова, Даниела Пехливанова, Мартин Георгиев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК