Новината съобщи социалният министър Деница Сачева, която коментира и протеста на медицинските сестри

Девети ден продължава протестът на медици и майки от инициативата „Системата ни убива” в палатковия лагер пред Министерския съвет.

Близо 24 часа продължи барикадата на медицинските сестри в сградата на НС (ОБЗОР)

А днес на среща между КНСБ и кабинета стана ясно, че държавата ще отпусне 9 милиона лева за увеличение на заплатите на сестри в ясли и детски градини. Ще бъде внесено и предложение за увеличаване на заплащането на нощния труд - от сегашните 25 стотинки на  91 стотинки. 

Синдикати с подписка за по-високо заплащане на нощния труд

По повод протеста на медицинските сестри, министър Сачева обяви, че ако исканията бъдат изпълнени, това ще доведе до срив в цялата система. А бунтуващите се сестри настояват вече за оставката на целия кабинет.

Правителството не подкрепя споразумението на протестиращите медсестри (ВИДЕО)

"Правителството уважава труда на всички медицински специалисти и иска те да получават достойно възнаграждение. Някои от исканията им обаче не могат да бъдат изпълнени - те искат национализация на здравеопазването. Тоест за една нощ да национализираме 300 болници, 100 от които са част и много консултативни центрове в цялата страна. Същевременно се иска единствено и само сестрите да имат частна медицинска практика", каза Сачева.