Напрежението ескалира рано сутринта, когато една от сестрите излезе на външния перваз на прозореца

Протест на медицински сестри изправи на нокти спецслужбите, няколко министерства и скара политиците в парламента. Над денонощие пет от протестиращите медицински служители се бяха барикадирали в зала на парламента в бившия Партиен дом. Напрежението ескалира рано сутринта, когато една от сестрите излезе на външния перваз на прозореца. Заради протеста им се стигна до скандал между НСО и МВР, както и до ново спречкване между президент и премиер. Малко след 8 часа вечерта в петък сестрите сами напуснаха сградата.

Драмата с барикадата на медицинските сестри започна още в четвъртък вечерта. От Службата за охрана спират тока в 4 през нощта. Сестрите отново не поддават и отказват да напуснат зала 130. „Нахлуха 20 човека. Колежката беше повалена на земята, още е на земята, не иска да се изправи.”, каза медицинската сестра Мая Илиева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На сутринта ситуацията ескалира. Една от барикадиралите се жени стоя повече от час на перваза на прозорец в Партийния дом и отказваше да слезе. „Колегите ми не ми дават да вляза, защото казват, че вляза ли аз, тях ще ги изнесат и са ги били", каза тя.

По думите на сестрите, охранителите от НСО упражнили сила срещу тях.

Жената от прозореца - Бойка Анастасова била доволна от заплатата си. 950 лева било месечното й възнаграждение, оповести изпълнителният директор на „Пирогов”. Физиотерапевтката обаче протестирала в знак на солидарност.

ПРОТЕСТ: Медицински сестри се барикадираха в сградата на НС на пл. „Независимост” (ВИДЕО)

Тази сутрин при сестрите дойде и кандидатът за столичен кмет Мая Манолова. Според нея това не било политически протест. „Техните искания не са политически, затова и стоях настрани от камерите, за да не се прави такава асоциация”, каза тя.

На протеста отпред бе забелязан и осъденият за убийството на Андрей Монов - австралиецът Джок Полфрийман.

Здравният министър Кирил Ананиев отговори на сестрите от Брюксел. „Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността. Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Всичко онова, което е в моите компетенции и което те са пожелали е или изпълнено, или в процес на изпълнение”, каза той.

Медицинските сестри поискаха подписване на споразумение с правителството за техните осем искания. От Кабинета обаче са категорични, че някои от тях ще дестабилизират системата, защото на практика искат промяна на здравната система из основи, но въпреки това са готови на диалог.

Барикадиралите се мед. сестри излязоха на прозорец на сградата на НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица, независимо от това дали ние им симпатизираме. Ние не можем да слушаме само гласовете на медицинските сестри, които са в здравеопазването. На този етап не сме готови да подпишем такова споразумение”, коментира социалният министър Деница Сачева.

От Лекарския съюз определиха действията на сестрите като „недопустими и абсурдни”. „Не можем да бъдем участници или да съдействаме в подменянето на демокрацията. В случая ние бяхме буквално оцапани, защото твърде видими са политическите цели, които тя си показва”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски.

От Столичната лекарска колегия и КНСБ се обявиха против начина, по който медицинските сестри се опитват да прокарват политически искания.

 

 

Сестрите от барикадата се заканиха да продължат с действията си. „Излязохме, защото може би трябваше да ме бият вътре, да ме дърпат, както беше сутринта, да си причиня аз някакви телесни увреждания”, каза след напускане на сградата Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов”.

„Със сигурност щеше да има насилие. Сега очаквам да ме арестуват за хулиганство 24 часа или 72 часа за тероризъм. Нямам представа”, коментира още тя.

„Аз в тази сграда ще вляза някой ден, но с „Калашник”. Не съм терористка, не съм нестабилна, но някой ден това ще се случи. Един ден Народният съд ще се върне, ще има народни присъди, дано да съм жива, за да участвам”, посочи Бойка Анастасова.

„Направиха малко пак едно такова демонстративно прехвърляне на маси, прескачане, обграждания. Ние сме седнали и им казахме: „Кротко момчета, седнали сме, ще изчакаме”, каза Димитрия Димитрова.

„Нашите искания изобщо не са изпълнени, ние продължаваме с протеста”, категорична бе Мая Илиева.

След като излязоха от сградата, медицинските сестри се присъединиха към протеста на техни колеги и майки на деца с увреждания пред Министерския съвет. Те са категорични, че ще останат в палатковия лагер цяла нощ, а и докато исканията им не бъдат изпълнени.

Шефът на НСО: Насилие над медицинските сестри не е имало

Барикадирането на медицинските сестри в сградата на Народното събрание доведе до тежък конфликт между НСО и МВР. Кой е трябвало да изведе жените още снощи и защо се е стигнало до заплахата на Бойка Анастасова да скочи от прозореца се оказа ябълката на раздора.

Малко след 22 часа снощи на крака при протестиращите дойде лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев.  Той опита да ги убеди да напуснат сградата. „Обяснявам ви какъв е редът. Правилникът на Народното събрание задължава всички хора- външни лица, тукашни, които са, в 10 часа да напуснат”, каза Станчев.

Протестиращите обаче отказват и остават цяла нощ. По закон МВР могат да влязат в сградата на Народното събрание, само след съгласуване с НСО и когато в нея няма лица, подлежащи на охрана. „Помолих за съдействие органите на МВР, но виждате, че освен нас тук няма никой друг”, посочи още Красимир Станчев.

„Преценихме, че няма заложническа криза, няма терористичен акт, отвличане, няма принуда, категорично няма заплаха за живота и здравето на който и да е служител на Народното събрание, или на мед. сестрите, които са вътре”, коментира  гл. секретар на МВР Ивайло Иванов.

В ранните часове на деня обаче напрежението ескалира. „Само нашата служба беше оставена да предприеме всички мерки. Казах ви кой трябваше да дойде да го направи - хората с опит от Института по психология на МВР”, каза Красимир Станчев.

„Ние никога, когато използваме колегите да ни помагат, не сме очаквали от тях те да свършат нашата работа”, заяви Ивайло Иванов.

Действията на МВР са били съгласувани с НСО, категоричен е  главният секретар. Според криминалния психолог Емил Пенов, ситуацията е била толкова динамична, че за грешка трудно може да се говори. „Целта в такива случаи на психолози и ръководители е да бъде спасен живота на този човек или да не се нарани по някакъв начин. Ако гледаме чисто законовото решаване на въпроса, Националната служба за охрана е имала пълното право да ги изведе дори със сила”, коментира той.

Според юристи, петте баркирадирали се медицински сестри могат да получат обвинение в хулиганство, ако МВР и НСО решат да докладват случая на прокуратурата.

Борисов за сестрите и НСО: По-добре така, отколкото да са влезли със сила (ВИДЕО)

След скандала в София не закъсня и поредния сблъсък между първите мъже в държавата. От Албания президентът Румен Радев заяви, че протестът на сестрите не е проблем на НСО,  а на здравното министерство. При проверка на магистрала „Хемус” пък премиерът Бойко Борисов контрира, че поведението на НСО не е било „джентълменско”.

Борисов коментира барикадата на сестрите с изненада, че въпреки последната им среща, протестите им продължават. „Аз ги познавам тези сестри, идвали са, много от исканията им са изпълнени. Стояха с часове, приятни хора. Мисля, че и с много добро се разделихме и останах малко учуден от това, което се е случило”, заяви той.

В акцията на мед. сестрите президентът Румен Радев видя дълбок структурен проблем в здравеопазването, а не в работата на Националната служба за охрана. „НСО трябва да действа спрямо инструкциите си за охрана на такива чувствителни обекти, но това не е проблем на сигурността и аз призовавам към дълбок и конструктивен диалог. Този проблем не може да се реши от НСО”, каза той.

Борисов разкритикува НСО не като премиер, а като мъж. Поведението им не било „джентълменско”. „НСО правилно са постъпили. Да, буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава е друг, но това са български сестри, български майки, съпруги – какво  толкова е станало, че са преспали там или, че са стояли  - да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила? Това не е красиво”, каза той и допълни: „Ако всеки пет човека излязат и застанат на един перваз... Знаете ли в ГЕРБ колко луди има? Искат да се качват и да се хвърлят. Казват: „Искаме да се палим”. Кажеш ли „оставка” и се палим. Искаме да се хвърлим от терасата”.

Засега не е ясно дали някой от държавниците ще търси отговорност за реакцията на службите.

Спорове и упреци в парламента заради ситуацията с протестиращите мед. сестри (ВИДЕО)

Протестът на перваза доведе и до сблъсъци в парламента. Опозицията подкрепи сестрите, а управляващите откриха заговор срещу държавността. Стигна се и до прекъсването в пленарна зала след словестни престрелки и взаимни обвинения между БСП и ГЕРБ.

„Това е безпрецедентен акт на отчаяние. Причините посочиха самите медицински сестри - правителството ни лъга една година, слушаме само лъжи, лъжи, лъжи. Исканията на мед. сестрите са основателни и справедливи. Срещат безхаберно и високомерно отношение на управлението и управляващите към тях”, заяви Корнелия Нинова.

Управляващите обаче видяха добре планиран заговор между парламентарната опозиция и извънпарламентарни граждански движения.

„Към тези протестиращи представителки се присъединиха, разбира се, Мая Манолова и сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на 6-те медицински сестри - между БСП за България, системната отговорна политическа партия, и госпожа Мая Манолова, която иска да очертае своето политическо бъдеще”, каза Даниела Дариткова.

Правителството не подкрепя споразумението на протестиращите медсестри (ВИДЕО)

ДПС подкрепя исканията на медицинските сестри и призова за разговор и чуваемост. „Това, което се случи е отчаян опит на отчаяни хора. Смятаме, че диалогът е по-добър вариант, отколкото противопоставянето”, коментира Нигяр Джафер от ДПС.

Коалиционните партньори от ВМРО видяха в ситуацията ПР акция и умишлено създаване на напрежение. „Провокациите, които се случват в момента са неприемливи. Не мисля, че това е форматът и начинът на протест. Да висиш по прозорците със сигурност създава напрежение и това не е начинът”, посочи Александър Сиди от ВМРО.

Репортери: Ивелина Николова, Ивета Шилигарова, Илияна Шишкова, Таня Иванова