Световната здравна организация препоръчва 7 - 9 часа сън през нощта

Австралийски експерт разкри, че здравият сън предпазва от новия коронавирус, защото засилва имунитета, пише DarikNews.bg

„Сънят, храненето и движението са трите стълба на здравето“, напомни д-р Дейвид Бъртън във връзка с днешния Световен ден на съня.

Мерки на европейските страни заради коронавируса

„За да поддържаме оптимално физическо и психично здраве, трябва да укрепваме и трите“, допълни той. Много хора страдат от недостиг на сън.

„Ако сънят ни не е адекватен, физическото ни, психично и емоционално здраве се компрометира, защото мозъкът, мускулите, нервите, невроните и сложните вътрешни системи, включително и имунната система, реагират по-бавно и не могат да функционират добре“, обясни още д-р Бъртън.

То създава също рискове от сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно налягане, аритмия, инфаркт, инсулт. Безсънието влошава концентрацията, паметта, предразполага към заболявания, предизвиква промени в настроението, съсипва кожата.

България в извънредно положение за 1 месец

Лошият сън може да доведе също до затлъстяване, диабет, деменция. По време на сън мозъкът „презарежда тялото“.

Важно за добрия сън е човек да си създаде рутина и половин час преди да си легне да не гледа екрани. Добре е да се ограничат всякакви смущения - светлини, шум, телефонът да е изключен, температурата да е приятна.

Световната здравна организация препоръчва 7 - 9 часа сън през нощта.