Няма да се налагат запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, както и върху заплати и пенсии

Парламентът отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица.

От партията до последно настояваха мярката да залегне в специалния закон, който депутатите днес обсъждат в пленарна зала. Идеята на ВМРО бе вноските да останат дължими, но да не се отчитат наказателни лихви по тях за закъснения и банките да не предприемат никакви юридически стъпки за събирането им.

Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19 (ВИДЕО)

Няма да се налагат и запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, освен за задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения, решиха още депутатите.

Нещо повече, в закона за извънредните мерки те заложиха и възможността за спиране на процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства до отмяна на извънредното положение, което е в сила у нас от 13 март. Изключение ще правят единствено сроковете по наказателни дела, производства по екстрадиция, европейска заповед за арест, както и налагане на мерки за процесуална принуда (мерки за неотклонение).

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

На днешното заседание стана ясно и че армията ще може да участва в прилагането на противоепидемичните мерки. Народното събрание разреши военнослужещите да могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки.

Условията и реда за участието на военнослужещите ще се определят с акт на Министерски съвет. Депутатите разрешиха военнослужещите съвместно и координирано с други органи да може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.

Обсъжда се сутрин магазините да работят само за пенсионерите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Депутатите от „Воля” Веселин Марешки и Кръстина Таскова се появиха в пленарна зала в пълна карантинна екипировка със защитни костюми. 

„Моля колегите, които са прекалили със санитарните изисквания да напуснат залата. Да се преоблекат във вида, в който би следвало да заседава върховният орган на България“, заяви Валери Жаблянов от БСП.

„В тези дни, в които цяла България е вперила поглед в това избраниците на народа какъв пример даваме, то се оказа, че ние даваме най-отвратителния пример. Във всички новини, докато пътувах към НС, се говореше, че единствените места, в които не се спазва законът, процедурите и заповедта на ген. Мутафчийски да сме на два метра един от друг и да не се скупчваме, това са ромския квартал „Столипиново” и българският парламент“, каза Веселин Марешки.

„В парламента се правят всички санитарни мероприятия, всички народни представители са с маски, трибуната на всеки час се хигиенизира. Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент”, съобщи пък председателят на НС Цвета Караянчева.

От БСП настояха в залата да дойде премиерът Бойко Борисов.

„Никакъв директор на агенция не може да си мръдне пръста без премиерът да му нареди и без това да е взето с решение на Министерския съвет. Моля, вразумете се. Опитвате се да се замете отговорността – да не дойде да дава отговорност първият, който я носи. Правя обратно предложение. Не ни трябва шеф на агенция, трябва ни министър-председателя“, призова председателят на БСП Корнелия Нинова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП