Ген. Мутафчийски обясни и на какъв тип места носенето им е задължително

Ще има гратисен период за маските до 00.00 ч. в събота. Това съобщи ген. Мутафчийски. Той обясни и на какви места са задължителни.

"В Закона за здравеопазването е формулирано какво точно е обществено място. Има въпрос за телевизионното студио - то не е такова място, защото има контролиран достъп. Редица други не са с контролиран достъп - магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, посещения в болници, при личния лекар, в банка, административна държавна или общинска приемна, КАТ - където няма контролиран достъп."

Задължителното носене на маска е мярка, която отдалечава въвеждането на други, по-рестриктивни мерки, обясни ген. Мутафчиски.

"Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, каза ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.

ЗАПОВЕД: Всички навън - само с маски

 

 

"Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е "обществено място", посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, изгубиха поръчките си, работят усилено по изработването на маски, трансформираха се. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струва. Има маски, достъпни са. ", добави ген. Мутафчийски.

Случаите на COVID-19 у нас са вече 379, заразата стигна и Силистра (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП