Гратисният период за закупуване на маски е до 00 часа в събота

Нови 25 случая на заболели от коронавирус са регистрирани у нас. Така общият брой на заразените достигна 379. Новата област, която заразаха обхваща, е Силистра, където семейство – мъж и жена, са заразени с коронавирус.

Край на карантината в Банско

През нощта новите случаи са както следва: София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

Общо изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби за COVID-19. Медиците с установено заболяване са 18. Ген. Мутафчийски съобщи и какво е разпределението на заболелите по полове: 57% са мъже и 43% - жени. Средната възраст на заболелите е 46 години.

Защо две седмици не изследват контактен на заразени с COVID-19? (ВИДЕО)

113 са пациентите настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието, каза още председателят на оперативния щаб.

Той коментира и най-новата мярка срещу разпространението на коронавируса, която се въежда у нас - носенето на маски на открити и закрити обществени места. Шефът на Щаба обави, че гратиснисният период за набавяне на маски е до 00:00 часа в събота.

"Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни", каза ген. Мутафчийски.

Защо се стига до струпване на пътници в градския транспорт?

"Това е мярка, която ни отдалечава от още по-твърди такива. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, изгубиха поръчките си, за да работят усилено по изработването на маски. И сега вече има такива, достъпни са", добави ген. Мутафчийски.

Темата за службите пред храмовете за Великден председателят на Националния оперативен щаб, коментира така: "Не можем да затворим църквите. Затова предизвикателството е към полицията, която ще трябва да следи за спазването на дистанция между хората".

Обявиха гратисен период за маските

"Във ВМА има 33 000 опаковки хинин. Предстои производството на хлорикин в България", каза още ген.-майор Мутафчийски. Той добави, че болните у нас се лекуват по вече широко известна формула - хлорикин и антибиотици от групата на азитромицина.

Мутафчийски разкри още, че преди да изтече карантината в Банско днес са били взети 50 проби за коронавирус от жители на града и резултатите от тях трябва да станат готови най-късно до утре.

Целия брифинг гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП