Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски

„Случаите на COVID-19 у нас са вече 449. За последните 24 часа са установени 37 лица, от тях 27 са в болница. Новата област, в която има потвърден случай, е Видин. В болница там е приет мъж на 56 години". Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Оперативния щаб.

Прикривани ли са заразени с COVID-19 в Банско?

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

„В София до 16 часа в сряда има 8 случая. Има един случай от Банско, който е настанен в Благоевград и един от Разлог. Общо за Благоевградска област случаите са три. Момиче на 9-години е прието в болница във Варна. В Пловдив има жена на 53 години, а в Монтана - мъж на 53", каза още той.

Мъжът в Монтана е първият регистриран в болницата там. Той е от Лом, научи NOVA. В продължение на един месец личният му лекар го е лекувал там. Във вторник е решил да дойде със своя брат с личен автомобил в Монтана. Преминал е през КПП-то, след това е отишъл да си плати осигуровките. По пътя е преминал през два хипермаркета, в които е пазарувал. След това е отишъл в болницата и е бил настанен в инфекциозното отделение. 

Броят на хоспитализираните заразени е 167 души, от които 17 са интубирани.

Общият брой на излекуваните у нас вече е 25. „Има изписани нови болни с отрицателни проби. Това са трима души от Бургас, един мъж от Шумен и един от Перник. Най-младият изписан е на 25 години", каза ген. Мутафчийски.

Най-младият пациент, който е изписан от болница, е на 27 години, а най-възрастният - на 80. Средната възраст на излекуваните е 45 години.

Защо две седмици не изследват контактен на заразени с COVID-19? (ВИДЕО)

„Имаме два нови случаи на загинали пациенти - един в Кюстендил и един в „Пирогов“. Средната възраст на починалите е 61 години и 7 месеца“, каза Мутафчийски. И допълни: „Няма данни 57-годишният мъж, който вчера е починал в Кюстендил, да е имал придружаващи заболявания. Става въпрос за семейство, което се е завърнало от Германия. Съпругата е с онкозаболяване. Жената е в добро състояние".

Относно друг пациент в "Пирогов" – 40-годишният мъж, който снощи почина, генералът уточни, че най-вероятно фаталният край е настъпил заради белодробна емболия, защото смъртта е била внезапна.

МС предлага извънредното положение да продължи до 13 май

Във връзка с тестовете на депутатите, Мутафчийски коментира: „Във ВМА са направени 92 проби, от които има две съмнителни. Днес те ще се препотвърдят. В другата болница също са направени 92 проби, които са отрицателни“.

Днес предстои да бъде изследван персоналът, работещ в Народното събрание.

Ген. Мутафчийски даде пример с парламента в Израел, където заразените депутати работят в специално изолирано с плексиглас помещение, тип кабина. Обсъждането е онлайн, а гласуването се осъществява по групи.

Ако се установи заразен журналист, то столичната РЗИ трябва за наложи карантина, каза още началникът на Оперативния щаб.

Коронавирусът взе девета жертва у нас

На въпрос относно затворени родилни отделения в Етрополе и Пловдив, той уточни, че при установен случай на коронавирус, веднага се търсят контактните на заразения лица от първи ред – пациенти или медици от болницата, като отделението трябва да се затвори за 24 часа и да се дезинфекцира. „Не може да се затвори болница за такова нещо. Затова предложихме на Министерството на здравеопазването всяко лечебно заведение да има отделение или крило за болни от COVID-19, защото инфектираните може да имат нужда от кардиолог, да раждат, и др., но за това не бива да затваря цяла болница. В целия свят тези болни не се лишават от последващо лечение, което се случва в резултат на усложнения. Така че се прави дезинфекция и отделението продължава да работи", уточни ген. Мутафчийски.

Относно сигналите за множество оплаквания на контактни лица, на които е било отказано да бъдат тествани, началникът на Щаба съобщи, че това решение е в ръцете на местните РЗИ.

На въпрос защо в много случаи се чака пациентът да се влоши, за да бъде приет в болница, ген. Мутафчийски съобщи, че Щабът също има много такива сигнали. Затова са препоръчали на РЗИ да бъдат по-активни. „Все още стъписването е голямо, затова медиците от РЗИ не могат да отговорят на очакванията“, каза шефът на ВМА. И допълни, че не е вярно, че починалите майка и дъщеря в Благоевград са били изгонени от болницата, уточни генералът.

По повод съмненията за множество хора в Банско, които са имали симптоматика на коронавирус, но информация за тях не е била подавана към Щаба, ген. Мутафчийски съобщи, че за двуседмичния период на карантината в Банско има една група бременни жени, които са подадени за изследвания, и нищо повече. „Ако те не са имали никакви такива пациенти в Банско, или са подадени – нека кажат в коя лаборатория са подадени, за да направим проверка. Или може да се провери в рентгенологичния кабинет в Разлог“, каза още той.

Началникът на Щаба съобщи, че РЗИ не е подала нито един случай за тестване от гара "Илиянци", където през уикенда почина жена, заразена с коронавирус. Вчера служители там обявиха, че повече от десет дни чакат да бъдат тествани.

Лекари и застрахователи заедно срещу COVID-19

В световен мащаб, както и в Българи, е много тежка тенденцията за заразяване на лекари. Само в Пловдив има 9 заразени медици, затова от Щаба апелират медиците да работят със защитни средства. „Вчера чух, че на болен с коронавирус пациент е направена рентгенова снимка, а лекарите на рентгена са били без маски и без ръкавици“.

"Вероятно броят на заразените в България е в пъти по-висок, до момента откриваме двама на всеки 11 заразени", допълни началникът на Оперативния щаб. 

"В момента, в който спрем да докладваме нарастващ брой заразени и болни, тогава ще докладваме на правителството и то може да отслаби мерките", съобщи началникът на ВМА.

 

 

Проф. Кантарджиев: Пикът на коронавируса ще е по Великден

По време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев заяви, че домашните животни по никакъв начин не пренасят и не заразяват с коронавирус. "Домашните животни си имат други коронавируси. Не са този SARS 2. Те не въдят този коронавирус. Да си представим, че този вирус е открит в дихателната система на едно коте. То не може да зарази други котета и хора. Не си трепете животните и не ги пускайте по улиците", категоричен бе той.

Кантарджиев  разясни, че обикновено вирусът преживява върху повърхност дълго, защото той попада там с капките, които хората отделят при кихане или кашляне. И допълни: "Тези капки са опасни, защото ако е влажно и хладно, вирусът е възможно да преживее дълго в тях".

Според него всяка повърхност трява да се гледа като потенциално замърсена с коронавируса. 

"Вирусът може да остане на гладка повърхност и на дреха, ако някой се изкашля срещу нас. Затова трябва да си пазим лицето с маска и е добре да се носят и очила", каза още той. "Не съветвам гражданите да ходят с ръкавици, съветвам ги да си мият ръцете. Не само защото лишаваме болниците от тях, но и защото не е добре за ръцете да са 8 часа с ръкавици", уточни  проф. Тодор Кантарджиев.

По време на брифинга стана ясно и че се работи за разкриване на нови лаборатории, в които да се правят тестове за коронавирус. "В "Пирогов" ще се открие такава лаборатория. В момента там персоналът се обучава. База "Лозенец" също ще открива такава лаборатория. Столичното РЗИ също ще открива лаборатория. Ще има и в Плевен", заяви Кантарджиев.

Целия брифинг гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП