Дълги опашки се извиха пред основната гара и автогара в града

В града, от който започна всичко, окончателно отмениха забраните. От днес Ухан в Китай не е под блокада. Десетки хиляди започнаха да го напускат, отправяйки се към различни краища на света.

Дълги опашки се извиха пред основната гара и автогара в Ухан. От днес градът, от който тръгна коронавируса, не е под блокада. Падна забраната и за полети от Ухан. На летището днес също беше пълно с хора. Според китайски медии над 10 000 души са излетели от Ухан само в първите часове след подновяването на трафика.

Светлинно шоу в Ухан в почит на героите, борили се срещу коронавируса (ВИДЕО)

„Не бях излизала от вкъщи от 21 януари. Днес ми е за първи път. Отивам да се видя с родителите си. Направо ще се разплача от радост. Блокадата беше наложена изведнъж, не съм си и представяла, че ще остана блокирана тук с месеци“, каза Уанг Външу.

Пътниците не бяха сигурни, че опасността е отминала, но бързаха да напуснат града, в който са били затворени месеци наред. „Чувствам се едновременно въодушевена и нервна. Детето ми е малко и ме притеснява, че ще трябва да прекараме 3 часа на самолета, в затворено пространство. Преди месеци трябваше да му сложат ваксините, но нямаше как“, коментира Шу Юнян.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Мерките срещу COVID-19 в Китай

Китайските власти от седмици се опитват да наложат мнението, че успешно са се преборили със заразата. Държавните медии всеки ден излъчват репортажи за победа над болестта и твърдения, че вече няма нито един починал в цялата страна. Редица политици и експерти на Запад се съмняват в това и дори оспорват официалните данни за общия брой на заразените и починалите.

„Трикратно се проверява телесната температура на пътниците на летището. На входа и изхода на терминала и за последно преди да се качат на борда на самолета. Ако е повишена, имаме медицинско звено, което работи денонощно и действа според предписаните процедури“, заяви Лу Гуовей, служител на летището в Ухан.

Ухан се възстановява: Повече от 60 болнични заведения са подновили работа

„Блумбърг“ и други американски медии писаха, че са видели секретен доклад на американското разузнаване, предвиден за Белия дом. В него се казвало, че Китай декларира фалшиви данни за мащаба на болестта, за да покаже на света способностите си. Експерти критикуваха Световната здравна организация за това, че редовно хвали Пекин за справянето със заразата и приема безкритично непроверени данни.

Падна блокадата на Ухан

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си