Коментира евродепутатът Андрей Новаков от ЕНП

Съветът на Европейския съюз прие промените в пакета „Мобилност”, известен още като пакета „Макрон”. Това се случи неприсъствено, онлайн. Срещу тези промени страната ни се бори вече много време.

„Явно кризата с коронавируса не е достатъчна на ЕС и реши да си създаде още една – този път транспортна. Нямам обяснение. Имаше няколко варианта, това беше най-лошият. Не очаквах, че в този момент ще бъде повдигната темата”, заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” евродепутатът Андрей Новаков.

България получи подкрепа от още 3 страни срещу пакета „Мобилност”

„С други колеги от други партии отново се събрахме в групата на съпротивата и сме започнали действия, така че да можем да парираме това, което са започнали”, каза още Новаков.  

Той коментира, че една трета от държавите в ЕС са срещу този план. И обясни, че той и трима негови колеги са изпратили писмо до председателя на европейския парламент, в което настояват досието да бъде отложено, докато извънредното положение не отпадне.

„И да не се случи, ще внесем нашите искания, ще съберем подписи, дори и да се налага да пътуваме до държавите на колегите”, каза Новаков.

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”

„Този пакет не може да съществува в тази среда. При положение, че се борим за „зелени коридори” и отваряне на тоалетните по магистралите, за да има къде шофьорите да си измият ръцете, няма как да се приложи пакетът в този вид.

Новаков припомни още, че и ЕК може да действа срещу пакета.

60 километра опашка от камиони, чакащи да преминат от Германия в Полша. (19 март, край град Бауцен, Германия). Снимка: EPA/БГНЕС

Пакетът "Мобилност" пропука отношенията между европейските институции

„Преди няколко месеца Европейската комисия каза, че ако пакет „Мобилност” бъде приет в настоящия му вид, тя ще го измени преди да е влязъл в сила, ще издаде ново законодателно решение, за да обезсили пакет „Мобилност”. Надявам се това да се случи”, каза Новаков.

И напомни на заинтересованите от влизането в сила на пакета: „Български и румънски превозвачи дори в момента превозват хапчета, маски, предпазни облекла за лекари в Италия, Австрия и Германия. Да се замислят какво ще се случи, ако тези шофьори откажат да правят курсовете. ЕС не може да се държи като мащеха за страните от Източна Европа”.

Той обясни, че от началото на кризата разговаря с шофьори и превозвачи и много от тях са готови на крайни мерки, защото са изключително недоволни, че в този момент се повдига въпросът.

„Започнахме да събираме подкрепа и от колеги, които по принцип подкрепят пакет „Мобилност”. Приемат да отложим нещата, докато трае извънредното положение”, каза евродепутатът.

Новаков заяви, че България и още 5 държави могат да вкара пакета „Мобилност” в съда на ЕС, ако не бъдат променени някои условия в него.

По думите му се очаква пакетът да бъде гласуван в комисия през май, а на второ четене в пленарна зала – през юни.