Причината - по-голямата част от маслото, което достига до трапезата ни, е внос

Кравето масло на едро у нас е двойно по-скъпо от това в ЕС. Това показва проучване на пазара на Института по аграрна икономика. Причината за това според тях е, че разчитаме предимно на внос, който сега е по-скъп заради затруднените доставки. Така през последния месец килограм масло на едро у нас се е търгувал за малко над 14 лв., докато средните цени по другите европейски борси са били около 6,80 лв. за кг, сочи анализът на икономистите.

Още по-строг контрол по пазарите в дните преди Великден (ВИДЕО)

„Количествата, които се произвеждат в страната, са крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението. Вътрешното производство може да отговори на 30-40% от търсенето. Маслото не е уникален случай. Логистичните проблеми се отразяват на цената и на самата реализация на продукта“, посочва Божидар Иванов от Центъра за изследвания в селското стопанство.

Според експертите, които следят пазара на едро у нас, разлика в цените при нас и при другите в Европа – има, но тя е много по-малка. Разминаването идва тъй като у нас се отчитат цените на маслото преди да достигне до магазините, а в другите държави – още в самото начало на веригата, когато излиза от мандрите, преди да е обработено и пакетирано.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Хванаха близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в хотели у нас

„Естествено, че в страните с големи производители ще намерим по-изгодната цена, тъй като тя е без логистични разходи. В момента имаме марж между 12 и 14 лева на кг масло при еднакво съпоставимо качество – разбира се, това масло може да се намери и на 5 евро“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според бранша консумацията на масло у нас е малка – средно по 80-90 тона на месец. А произведените от нашите мандри количества засега са напълно достатъчни, за да задоволят това потребление.

„Около 50% от маслото на нашия пазар е българско. Почти 80-90% от българските предприятия имат такова производство, но сега го реализират към сладкари, шоколадопроизводство, хлебарство. Не е проблем, ако има такова търсене, маслото да се разфасова и да се задоволи крайния потребител“, казва Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.