Страната планира постепенната отмяна на карантинните мерки заради коронавируса да започне не по-рано от втората половина на май

Все повече държави от Европейския съюз съобщават, че са овладели епидемията от COVID-19. Въпреки това, правителствата не бързат с облекчаването на мерките и действат предпазливо. Остър спор кога да се премахнат част от ограниченията се води в Испания. А от ООН предупреждават за нова опасност заради пандемията.

Испания планира постепенната отмяна на карантинните мерки заради коронавируса да започне не по-рано от втората половина на месец май. Ограниченията ще бъдат смекчавани бавно и постепенно. „През следващите няколко седмици и с мисълта за втората половина на май, когато планираме облекчаване на мерките, правилата и ограниченията ще се променят, за да се адаптират към новата реалност. С други думи, дами и господа, ще предприемаме действия напред или назад в зависимост от развитието на епидемията“, коментира премиерът на страната Педро Санчес.

Четирима починали с COVID-19 у нас за изминалото денонощие

Той обаче поиска от парламента поредно, трето удължаване на срока на извънредното положение – този път до 9 май включително. Заради пандемията беше отменена и традиционната доматена фиеста Томатина, която се провежда в края на август.

Доналд Тръмп обяви, че прекратява временно приемането на нови имигранти в страната, за да бъдат защитени работните места на американците. „Благородната борба се отрази на американската работна сила. Милиони американци пожертваха работата си в борбата с коронавируса и спасяването на нашите съграждани. Имаме дълг да направим така, че тези безработни американци да си върнат отново работата и прехраната“, каза държавният глава на САЩ.

Ограничителната мярка ще е в сила 60 дни, след което ще бъде преразгледана в зависимост от икономическата ситуация. По думите на президента те ще се прилага само спрямо влизащите с т.нар. зелена карта.

СЗО: Най-лошото от коронавируса все още не е дошло

Катастрофа с библейски мащаби. По този начин описват от ООН поредната трагедия, която може да предизвика пандемията от коронавируса. Броят на хората на ръба на гладната смърт може да се удвои през тази година, заради разпространението на COVID-19, предупреждават от Световната продоволствена програма. „Затварянето на пазарите и икономическата рецесия ще доведат до сериозна зауба на доходи за бедните работещи и производители. Изпращането на средства също намалява и това ще навреди на най-бедните страни по света“, каза шефът на програмата Дейвид Бийзли.

Според прогнозата на ООН хората на ръба на гладната смърт може да се увеличат от 135 милиона сега на 265 милиона до края на годината.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!