Повече от 2000 души са починали за 24 часа

Един милион заразени в Съединените щати. Психологическата граница беше достигната снощи. С уточнението, че това са регистрираните случаи. Реалният брой вероятно е по-голям. Най-тежко засегнатата страна в света е изправена пред невъзможен избор - крах на икономиката или излагане на потенциалната зараза

 Освен че броят на заразените достигна един милион, отново се увеличи и броят на починалите за денонощие. В допълнение, сигналите от икономиката стават все по-тревожни. В няколко щата месопреработвателните комбинати се оказаха огнища на заразата. Това накара компаниите да спрат производството, а работниците останаха по домовете си. „Коронавирусът е във фабриката. Страх ме е за семейството ми и мен самият”, каза Ърнест Латикър, работник в месопреработвателна фирма.

Един милиард души по света може да се заразят с коронавирус

Без работещи във фермите, обаче, трябва да се унищожат милиони животни. А това значи, че може да изчезне месото от щандовете в магазините в големите градове. Доналд Тръмп подписа указ, в който заповядва на месопреработватрелите да работят. Това защитава фирмите от евентуални дела, заведени от заразени работници. „Решават се потенциалните им юридически проблеми. Ще бъдем във форма”, каза държавният глава.

Но това е само един сектор. Очаква се до юни безработицата в Съединените щати да достигне 20 процента. "Тя ще бъде на нива, каквито не сме виждали от 30-те години", коментира Кевин Хасет, икономически съветник на Белия дом

В Щатите има както протести срещу спирането на бизнеса. Така и страховете, че свалянето на карантината води до хиляди нови случаи в спешните отделения. Джорджия е един от щатите, където свалиха забраните. Експерти от Харвард очакват до август броя на починалите да се удвои. "В последните 3 дни виждаме най-големият брой хора, идващи в болниците с такива оплаквания, откакто започна пандемията", каза Кийша Ланс Ботъмс, кмет на Атланта

Испания отчете нов спад на починалите с коронавирус

 

 

Досега в страната са починали 58 хиляди души, които са били заразени с COVID-19. Това е повече от всички убити американци във Виетнамската война. Преди седмица Доналд Тръмп каза, че епидемията ще убие 60 хиляди американци. Вчера прогнозата на предпочитания от Белия дом екип учени беше завишена на 74 хиляди.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!