Десетки държави по света нямат капацитет да се справят с пандемията

Един милиард души по света може да се заразят с коронавирус. Това показва изследване на организация, следяща глобалните хуманитарни кризи. До тази ситуация би се стигнало, ако на по-бедните държави не се окаже навременна, адекватна помощ.

Това предупреждение идва на фона на новите планове на редица страни като Франция, Испания, Швейцария и Австрия да отменят още ограничения срещу вируса.  

Нигерийски адвокати съдят Китай за $ 200 млрд. заради COVID-19

Десетки държави по света нямат капацитет да се справят с пандемията. Базирани в Съединените щати експерти казват, че данните на Световната здравна организация и Импириъл Колидж в Лондон сочат потенциал за масова зараза на стотици милиони.

"Световната здравна организация е загрижена от засилването на епидемията в Африка, Източна Европа и Латинска Америка. В тези райони както броят на регистрираните болни и докладваният брой на починалите са много по-ниски от реалните. Причината недостатъчният капацитет за масово тестване“, казва Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Великобритания днес подчерта колко опасна всъщност е болестта COVID-19. Страната отчете два пъти по-висока обща смъртност в седмиците, в които пандемията е била в пика си. Вместо обичайните от предишни години около 12 хиляди души, във Великобритания в седмицата по Великден са починали 25 хиляди. Днес страната почете с минута мълчание всички работещи на ключови позиции, които се излагат на болестта и са загубили живота си заради това.

Испания отчете нов спад на починалите с коронавирус

В същото време европейските страни продължават да свалят ограниченията срещу коронавируса, под натиска на растяща безработица и опасност от икономическа катастрофа. Франция обяви, че няма да удължава националната карантина, която изтича на 11-ти май. Училищата и детските градини ще отворят. Ще отпаднат и декларациите, които шофьорите подават при пътувания. Хората ще бъдат задължени да носят маски, а правителството ще увеличи броя на тестовете, за да открие и изолира болните.

Същевременно в града, от който тръгна заразата казват, че окончателно са я победили. Ухан в Китай изписа последния пациент, лекуващ се от COVID-19. Нови случаи на коронавирус няма. А от днес символично беше открита основната забележителност в града, посещавана от хиляди туристи. Храмът на жълтия жерав, който остана затворен 100 дни, вече продава по над 5 хиляди билета на ден.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!