За последното денонощие има още един починал

51 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас. С тях общият брой на болните става 1488 души.  Активните области са 11. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. 

За последните 24 часа са починали четирима души – двама в Ямбол, един във Видин и един в Плевен. Общо жертвите са 65.

По време на брифинга ген. Мутафчийски съобщи, че вчера е извършено набиране на кръвна плазма от излекуван пациент и с нея е приложено лечение на болен.  „За първи път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние.  Към тази сутрин болният е афибрилен и е в добро състояние", поясни ген. Мутафчийски. 

Има още 9 заразени медици. С тях общият брой става 164 души. В Плевен е заразен един лекар, две медицински сестри и едно техническо лице. Във Видин са инфектирано един лекар и четири медицински сестри.

Общо са излекувани 266 души. В София с две отрицателни проби са четирима души от ВМА,  двама от „Пирогов“, един от Инфекциозната болница и трима, които са били за домашно лечение.

 

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че вече са намерени всички пътници от полета Амстердам-София. Вчера стана ясно, че трима от пасажерите на борда са заразени с коронавирус.

„В момента на пристигането майката и дъщерята нито са имали температура, нито са потърсили медицинска помощ. В рамките на денонощие намерихме адресите на всички пътници, оповестили сме ги. Моята молба беше хора, които знаят, че са пътували с този полет, да ни потърсят, за да станат нещата по-бързо. Шофьорът на таксито, който е закарал майката и дъщерята, също е намерен“, обясни д-р Кунчев.

Той коментира и случая със село Брестовица, където има огнище на коронавирус, „Има 9 нови положителни проби, с което общият брой на заразените става 22-ма души. Няма карантина в цялото село, има само заграждения на квартала, където са огнищата. Между хората няма напрежение", поясни доц. Кунчев.

Здравният министър коментира случая със зараза в дома за възрастни хора в Гара Орешец. „Персоналът в дома се състои от 16 души. От тях трима са с позитивни проби и са в домашна изолация. Общо 25 души живеят в дома, четирима от тях са настанени във Видинската болница и за съжаление двама от тях са починали. Седем души са настанени в болницата във Враца и един, по желание на близките, е настанен в болница „Токуда“. Останалите 13 са с отрицателни проби", уточни министър Кирил Ананиев.

Късно снощи проблемът с личните лекари, които протестираха за това, че имат два дни в седмицата да извършват имунизации и реимунизации, бе решен обяви още Ананиев. 

„Вчера цял ден говорихме с тях и в късните часове постигнахме съгласие по отношение на различните виждания. Подписал съм изменение на заповедта ми, в която има консенсус. Фиксирахме, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст, както и за възможността освен вторник и четвъртък, да може и в друг ден да се извършват тези имунизации и реимунизации", каза здравният министър.

Мутафчийски коментира за пореден път, че хората масово не носят маски. „Те са задължителни. Съответно тези лица подлежат на санкция. Ние ще обърнем внимание към МВР да се вземат абсолютно всички мерки, за да се изпълнява заповедта на министъра на здаревопазването“, каза той.

Регистрираните нови случаи са в областите както следва: София - 7, Плевен - 13, Пловдив - 12, Видин - 7, Кюстендил - 4, Враца - 2, Перник - 2, Габрово -1, Русе - 1, Смолян - 1, Стара Загора -1. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!