Темата коментира доц. д-р Андрей Чорбанов

„Имунитетът е един комплекс от фактори и начин на живот. Зимата е тежък период за всеки организъм. Хората стоят на затворено и тъмно и тогава проявяват недостиг на редица компоненти. Пролетта е времето, в което човек активно започва да среща тези фактори в природата. Затова не беше добре да се затваряме заради епидемията. Разходките не трябваше да се забраняват“. Така доц. д-р Андрей Чорбанов коментира мерките, които държавата ни предприе, за да ограничи разпространението на коронавируса.

„Ще дам пример с ипанския грип. Когато изкарваха хората извън палатковите лагери, в които ги лекуват, те оздравяваха много по-бързо на слънце и свеж въздух. Навън вирусът не може да циркулира“, поясни д-р Чорбанов в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините".

Починаха още двама от заразените с COVID-19 от Дома в Гара Орешец

По думите му ежедневно се срещаме с голямо количество бактерии и вируси. „Имунната система се справя с тях успешно. Отслабвайки тези й качества, е възможно тя да стане по-податлива на летните вируси. Беше добре да приемаме витамин Д под друга форма“, каза той. И допълни, че  строгите диети по време на изолация не се препоръчват. 

Според него е възможно да има втори пик на коронавируса. „Той ще циркулира, докато не се срещнат всички с него или поне огромната част от хората, които имат много контакти и пътуват често. Това няма как да бъде избегнато. Световните правителства започват да го проумяват. След като мина ужасът от първаначалната вълна, по-трезвомислещите разбраха, че няма много смисъл от пълна изолация. От самото начало говорихме много за тези мерки. Младите хора  не трябваше да спират контактите си. Още веднъж ще кажа, че деца не боледуват и почти не разпространяват заболяването. Държавите, които не затвориха детските градини и училищата, нямаха голям брой заразени деца", поясни Чорбанов.

Пикът на коронавируса у нас е бил между 20 и 26 април (ВИДЕО)

Д-р Андрей Чорбанов заключи, че ще трябва да почакаме за ваксина. „В световната история няма успешно направена ваксина за няколко месеца. Тя се разработва за година и половина-две.", каза той.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.