Темата коментират кметовете на Сатовча и Осина и директорът на РЗИ-Благоевград

Коронавирусът стигна и до село Осина, Община Сатовча. 23 от местните жители са заразени, а вече се чуват гласове населеното място да бъде поставено под карантина. От РЗИ съобщиха, че на този етап не се налага затваряне на селото

Село Осина е разделено между голямото желание на местната власт да бъде обявена пълна карантина и математическия модел , който не позволява на РЗИ да затвори напълно селото, тъй като броят на заразените не е достатъчно голям. В следобедните часове предстоят нови тестове, от които ще стане ясно дали има нови заразени.

ОГНИЩЕ НА ЗАРАЗА: Засега няма да затварят село Осина

 

 

Засега хората в Осина не са съгласни селото да бъде карантинирано. Казват, че спусне ли се забрана за излизане, ще останат без медицинска грижа - защото аптека и личен лекар наблизо нямат. Но според местната власт само пълната карантина ще ограничи заразата.

На този етап се смята, че COVID-19 е пренесен до сатовчанското село от жена, която е била пациент на столичната болница "Св.Иван Рилски", а по-късно е починала в Осина.  "Тази версия се тълкува от РЗИ-Благоевград. Ние се вслушваме в техните думи. Такова е настроението и на жителите на селото. Но това са само предположения, защото жената е върната в Осина, починала е и е погребана, без да е тествана", обясни кметът Славчо Хаджиев.

 

 

Другите заразени в селото обаче са близки или съседи на починалата. Сред тях е и медицинска сестра, която се е грижила за нея. Имало е и струпване на хора на погребението на жената, които са били разпръснати от кмета. Местните смятат, че именно тогава е започнало масовото заразяване.

А местната власт смята, че карантината е най-доброто средство за ограничаване на разпространението на заразата. "Още когато се появиха първите три случая, се направи извод, че няма да останат само те. Тогава, през РЗИ-Благоевград, настоявах селото да бъде карантинирано. Към днешна дата се вижда каква е ситуацията.И вчера съм разговарял с областния управител, с РЗИ Благоевград, с централния щаб, с настояване евентуално за карантиниране. Видя се колко е малък света и колко е голям вируса ", обясни Арбен Мименов, кмет на Сатовча. Взети са всички мерки, предписани от здравните власти. Жителите на селото са над 650, но те посещават и околните населени места.

От РЗИ - Благоевград са категорични, че заразата в Осина е пренесена от онкоболна жена, лекувала се в болница "Св.Иван Рилски". В последствие тя починала.От софийската болница обаче напълно отхвърлиха такова твърдение и поискаха незабавно извиднение от здравните служби в Благоевград.

Ново огнище на коронавирус у нас, заразените вече са 1955

"Към момента потвърдените случаи в общината са 23. Петима от заразените са настанени в болница. Останалите са под карантина без симптоми, наблюдават се от органите на МВР", обясни директорът на РЗИ-Благоевград Калоян Калоянов.

В следобедните часове пристигна екип на Регионалната здравна инспекция, за да направи проби на съмнителни лица. „В сравнение с други села тука ситуацията не е весела. Взехме от двама контактни пробите. Най-вероятно или утре, или други ден най-късно ще получим резултати“, обясни д-р Татяна Джупанова от РЗИ – Благоевград. В Осина започва и дезинфекция. 

В Община Благоевград има и други случаи на заразени с коронавирус, които преди това са посетили столична болница.