"Ако говорим за обхват на хора, това са под 2%", каза още той

„0.97% от фирмите, които могат да се възползват от мярката 60 на 40, са го направили към днешна дата. Платени са 12 млн. лв. от общ бюджет 1 млрд. Ако говорим за обхват на хора, това са под 2%". Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Здравей, България".

АИКБ и НФСБ: Опашките от безработни ще продължат да растат

По думите му прекратените трудови договори само за един месец са 176 000. "От тях, като извадим новоназначените, остават 106 000 души, които са загубили работата си за един месец", посочи Велев.

„За съжаление, при тази ситуация, безработните ще бъдат много повече. Ако не се промени мярката, ние няма да се изненадаме, ако те достигнат и 500 000 или над 10% безработица. Това сочат и различните социологически проучвания. Според "Алфа Рисърч" най-неодобряваната мярка е именно 60 на 40“, категоричен бе той.

Велев подчерта, че подкрепата на държавата не следва да е на 100%, но въпросът е каква е реалната помощ и колко е достъпна тя. „От мярката 60 на 40 се възползват такива фирми, които нямат нужда от нея“, смята председателят на АИКБ.

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

„Бизнесът прави уйдурми, за да се напасне на схемата – работи се например официално на половин ден, но всъщност е на цял и не се прилагат правилата, както трябва. Ние караме хората да ги нарушават, вместо правилата да се направят такива, каквито са в цял свят. Няма държава, в която неработещ човек да получава 100% доход", каза той.

 

 

Председателят на АИКБ настоя мярката 60 на 40 да стане 60 на 0, и то до края на годината. „Не е същото като да отидеш на трудовата борса – 60 на 0 може да влезе в действие например за компания, която по принцип работи на цял ден, но сега, заради коронавируса, е на половин ден, а не е изцяло затворила“, посочи Велев.

„Всички работодатели са категорични, че мярката трябва да се коригира. От Стопанската камара са абсолютно категорични за 60 на 0. Ние също сме за 60 на 0. От КРИБ са за 60 на 15 - те искат да има и самоучастие на предприятието“, каза още той. И допълни: „Към момента мярката има малък обхват и води до увеличаване на безработицата“.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.