В три села има регистрирани заболели

Лекарите предупредиха за огнище на друга инфекциозна болест у нас. В три села в област Габрово има регистрирани заболели от Ку-треска. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев.

36 нови случая на COVID-19, заразените са 2211 (ВИДЕО)

По време на изследвания за коронавирус, с Ку-треска са открити повече от 20 случая на ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма.

Специфичното при Ку-треската е, че има висока температура, за това и може да се обърка с коронавирусна инфекция.

Една от положителните проби е от фермата на Петър Илиев. Той гледа над 30 крави в габровското село Съботковци.

„Обадиха ни се и всички хора които сме имали контакт с животното, дадоха кръв. Предполагам, все още няма официална информация, но ние сме част от статистиката за положителните проби“, казва той.

 

 

Положителните проби, чрез PCR тест са 14 за общо три села в габровско. „Няма да бъдем хоспитализирани, не е нещо сериозно. Просто, не трябва да се допуска една паника“, посочи още Илиев.

Паника е имало, тъй като лекарите, взели пробите на животновъдите, са констатирали висока температура в някои от тях.

„В началото, при температурно състояние, колегите лекари са търсили коронавирус. Не само коронавируса предизвиква висока температура“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Петър Петров има и малка мандра. Успокоява, че няма опасност за хората, които консумират мляко и млечни продукти. „Нашата продукция изцяло е преминала термична обработка. Продуктите са безопасни за консумиране от хората. Не трябва да настава някаква паника. Не е нужно“, категоричен е той.

Утре се очаква заседание на областната комисия в Габрово заради случаите на Ку-треска в региона.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.