От 14 май бяха разхлабени мерките и за влюбените

Менделсон по време на извънредна епидемична обстановка. От 14 май бяха разхлабени мерките и за влюбените. Те вече имат право да сключат граждански брак не само пред кумовете си, а и пред до 20 гости.

Разрешиха сватбите на открито

Весела и Здравко от месеци нямат никакви колебания за деня, в който да си кажат заветното „да”. „Събудихме се една сутрин и решихме да е точно на 16-ти май. Без значение какво има, пандемии, демони, дракони. Бяхме готови да се оженим със или без свидетели, стига да имаме кумове”, споделя Здравко.

Все пак се смятат за късметлии, защото от 14-ти май е позволено да поканят и гости на подписването. „Определено е късмет, да. Не очаквахме да пуснат още хора”, каза Весела.

Налага се обаче гостите не само да спазват дистанция, а и да са с маски. „Младоженците и свидетелите ще бъдат без маски, защото все пак това е празник. Но пък те стоят на два метра от длъжностното лице, така че се спазват изискванията на заповедта”, обясни Маргарита Цветкова от Столичния дом за радостни обреди.

16 сватби с маски и ръкавици по време на извънредното положение в Сливен

Въпреки компромиса за Весела и Здравко, те също избират да са предпазени. Свалят маските само, за да вдигнат първата си наздравица като семейство.

Разхлабването на мерките за обредния дом предизвика наплив от желаещи да сключат брак. Изнесените ритуали обаче остават забранени. По тази причина и броят на сватбите за следващите месеци е намалял драстично.

Заради ситуацията семейство Долеви остават празненствата с близки и приятели за по-нататък.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.