Според Мариана Милтенова това ще доведе до изсветляване на аграрния сектор

20 браншови организации искат спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината – намаляването на ДДС-то за храните. Мотивите са описани в открито писмо, изпратено до министрите на земеделието и финансите Десислава Танева и Владислав Горанов.

Искането идва само дни, след като стана ясно, че ДДС-то за хотели и ресторанти става 9% от началото на юли. Част от представителите на аграрния сектор искат размерът на данъка добавена стойност за плодове и зеленчуци да бъде намален на 3 или 5%.

Ричард Алибегов: Намаляването на ДДС за ресторантите е изключително смело решение

 

 

Председателят на Съюза на градинарите Мариана Милтенова обясни какви са мотивите за искането. „Намаляването на ДДС за земеделските производители, производителите на плодове и зеленчуци, на първични земеделски суровини, които водят и до производство на крайни продукти, ще доведе до изсветляване на  сектора и до повишаване на конкурентоспособността на нашите производители. Защото всички държави около нас и в ЕС имат диференцирана ставка за храните“, коментира Милтенова в „Здравей, България“.

Зам.-председателят на БХРА: Около 30% от завeденията още не са отворили

По думите ѝ с намаляването на ДДС-то за сектора ще доведе до повече приходи в държавната хазна.

„Намаляването на ДДС-то ще поевтини стоките, ще повиши оборотите, и ще увеличи доходите на търгоци, производители и на хазната”, обясни  Банчо Банов, финансов експерт.

„Крайната стойност на стоките ще влиза примерно с 10 % или 12% по ниска-крайна цена в търговските вериги”, уточни Мариана Милтенова.

До момента няма отговор на исканията на земеделските производители от страна на правителството.  В редица европейски държави, ДДС-то за хранителни стоки е значително по –ниско от това в България. В Италия и Испания ставката е 4 на сто, в Румъния 9%, а Люксембург 3 на сто.

В сряда парламентът ще разгледа проектозаконът за намаляване на данъка „добавена стойност“ за хотели и ресторанти.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.