Това се случва след повече от 3 години

Край на водоноските в Хасково. След повече от 3 години водата в града отново е годна за пиене. Забраната беше въведена през 2017 година, след като беше установено повишено съдържание на уран и алфа активност.

След като бяха построени допънителни кладенци и водопроводи водата вече се смесва с чиста и така количеството на вредните вещества е спаднало под нормата.

Кризата със замърсената вода в Хасковска област продължава

Междувременно разследването на прокуратурата за укриване на информация беше прекратено.

„Извърши се така чаканото смесване на водите от новите съоръжения и се направи частична реконструкция на схемата на водоподаване на град Хасково. Това всъщност позволи на местата, където имаше при краен потребител имаше завишени стойности на естествен уран, да се стигне до това навсякъде, по всички пунктове из града той да е в норма“, заяви главният инженер във ВиК – Хасково Лозко Лозев.

Забраниха да се пие вода от чешмите в още две хасковски села

„Ще предпишем на ВиК всеки месец да се изследва урана и в края на третото тримесечие отново да изследваме алфа активност и изчисляване на индикативна доза“, каза директорът на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.